Константин Пашев: У нас има работодатели, които се смятат за единствен фактор

„Синдикатите са готови да поемат своята отговорност, както винаги са го правели, за излизане от кризата, от застоя, в който се намира нашата държава. Ние продължаваме да настояваме да се направи преглед на мерките, които бе необходимо да бъдат взети и очакваме от правителството, но и в по-голяма степен от работодателите, да поемат своите отговорности”, заяви в ефира на радио К2 Константин Пашев, ръководител на департамент „Международна и европейска политика” на КНСБ.

 

„За съжаление мога да кажа, че у нас все още има работодатели, в никакъв случай не всички, и слава богу, които смятат, че са единствен фактор за доходите на населението. А това, както всички работещи знаят, далеч не е така. Процесът на икономиката, на развитието на едно общество и държава има най-малкото две страни. Този, който плаща заплатите и този, който се труди, от който работодателят също е зависим”, коментира Пашев темата за неплащането или забавянето на заплатите на десетки работници и служители в предприятия в цялата страна.

Пашев съобщи, че днес у нас се очаква да пристигне за първи път генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу, която ще подкрепи стачните действия на служителите в българските железници. По време на двудневното си посещение Бъроу ще проведе срещи с ръководствата на двете синдикални конфедерации – КНСБ и КТ „Подкрепа”, както и с представители на Министерски съвет и председателят на Народното събрание – Цецка Цачева.

Бъроу ще представи също така мотивите за стартиране на проект между Международния валутен фонд, Международната конфедерация на профсъюзите и Международната организация по труда с партньор България и социалните партньори в страната ни.

„През 2009 година бе приет глобален пакт по заетост от МОТ, която е най-голямата организация в системата на ООН и в нея членуват и работодатели, и синдикати. Взе се решение, че е крайно време в световен мащаб да се изготвят политики за запазване на заетостта, за създаване на нова заетост, както и за връщане на хората, които са загубили своята работа. Защита на най-слабите, най-уязвимите слоеве от населението. В края на миналата година се срещнаха ръководителите на Международния валутен фонд и МОТ, за да определят съгласувани политики, намерения и дейности между финансовите институции, фонда и Световната банка”, поясни Константин Пашов.

В разговор с водещата на радио К2 Клара Маринова, Пашов заяви, че засега КНСБ нямат категорична позиция по пакта за финансова стабилност, предложен от финансовият министър Симеон Дянков. От КНСБ изчаквали да научат повече подробности по темата.

Източник: Радио К2