Блиц коментар на Пламен Димитров пред БНТ за стачката в Мини Марица Изток и цената на ел.енергията

Водещ: Поемате ли отговорност за евентуално вдигане на цената на тока?
Пламен Димитров: Мисля, че това е силно манипулативно и непремерено изказване на шефа на ДКЕВР. Очевидно е, че на третия ден на миньорската стачка няма как да се правят подобни прогнози и те да бъдат истински. Но можем да кажем, че още в края на миналата година КНСБ предупреди, че натрупването на няколко фактора ще доведе до увеличение на ел.енергията и без да има каквато и да било стачка в енергетиката или в минодобива . На първо място, между 10 -12 % може да се очаква увеличение на ел.енергията от 1-ви юли само заради т.нар.емисии, т.е. квотите, които трябва да закупуват някои от големите фирми. На второ място,  искането на НЕК за увеличението на ел.енергията с 4,5 %, което и самият Семерджиев твърди, че е факт. Дали ще бъде разрешено, ще видим. На трето място, със сигурност трябва да сложим включването на нови възобновяеми източници, които вдигат с  2 – 3 % цената на ел.енергията. И на четвърто място, един проблем, който на свободния пазар на ел.енергия на големите консуматори през последните дни се разигра. Те купуват директно от АЕЦ, но много големи фирми не можаха да купят от АЕЦ в момента заради посредници, които си купиха и те вдигат спекулативно допълнително цената. Така, че тези четири фактора, за които говоря могат да доведат не до 15 %, а и до по-голямо увеличение на цената на ел.енергията от средата на настоящата година без да има каквото и да било влияние на стачка на миньори, на енергетици или на каквито и да било други.

Водещ: Г-н Димитров, от комисията регулатор защо се изтъква този аргумент за миньорската стачка и за евентуалното вдигане на тока от този момент според Вас?
Пламен Димитров: Може би, г-н Семерджиев трябва да отговори на този въпрос…

Водещ: Ами трябва да отговори, ама …..
Пламен Димитров: … защото аз казвам, че е силно манипулативно и го определих днес като цинично. Отново казвам – то е невярно, да не кажа, че граничи с лъжата, защото колко и какъв ефект ще има върху цената на ел.енергията  миньорската стачка ще стане известно когато тя приключи. Въобще ако има някакъв ефект ….

Водещ:
Добре, аз ще ….. Предлагам Ви да чуем аргументите на Семерджиев и след това ще продължим с Вас.
Семерджиев: Тъй като мините осигуряват енергийни въглища на три основни централи, най-голямата от които е Марица Изток 2,  те участват в микса, както и във формирането на цената на ел.енергията изобщо за вътрешния пазар, регулиран и нерегулиран. Ако те спрат да работят, тези количества от тяхното производство трябва да бъдат заменени с по-скъпи централи и при това положение НЕК ще има допълнителни разходи, които трябва да бъдат компенсирани. Съгласно закона това са допълнителни разходи на НЕК за сигурност на снабдяването. Те трябва да бъдат компенсирани и ние като регулатор ще трябва да ги вкараме в цените за следващия период от 1 юли 2012 г.

Репортер:
Всичко това ще се отрази и на цените за бита  автоматично, нали така, няма как?
Семерджиев: Разбира се, на всички цени на електроенергията, не само на бита. По принцип, когато се прави компенсиране за разходи, които са наложени по задължение към обществото, както в случая за сигурност на снабдяването, те се отразяват на всички цени.

Водещ:
Тази логика, тези аргументи как Ви се струват г-н Димитров?
Пламен Димитров: Ами, отново, това е ясен опит за манипулация на общественото мнение и настройване на хората към исканията на миньорите, без да е обяснено подробно какво и как може да се случи. Първо, всички тецове, които получават въглища от Мини Марица Изток трябва да имат запаси поне за 2 седмици. Аз отново казвам, на третия ден от спирането на подаването на въглища към тях. Второ, стачката на миньорите не задължително зависи от това как ще започнат преговорите. Аз очаквам в следващите часове, ако не утре вдругиден най-късно, да започнат интензивни преговори с участието на зам.министъра на икономиката г-н Добрев и те да доведат, надявам се, до добра развръзка още в следващите дни.

Водещ:
Ако няма такава развръзка, г-н  Димитров, ефекта …няма ли да спечелят определени частни дружества от дългото време престой на държавните мини?
Пламен Димитров: Аз не искам да гадая кой ще спечели. Със сигурност и в момента никой не печели. В момента трябва да кажем, че централите или поне част от централите, които произвеждат ел.енергия с въглища на Марица Изток не дават най-евтината ел.енергия. ТЕЦ 2, държавното дружество ТЕЦ 2 всъщност, дава единствено една от най-евтините енергии след тази на АЕЦ, а другите централи имат доста по-сериозни цени, които …..

Водещ:
Друг, Ковачки би могъл да спечели, например.
Пламен Димитров: Не знам дали ме разбрахте. Всъщност от четирите централи, които работят в момента, двете са американски, едната е държавна национална, а другата е частна българска. Така, че от тези четири централи, само ТЕЦ 2, държавната, дава евтина ел.енергия в момента съпоставима и съизмерена, най-евтината след АЕЦ. И евентуалната замяна, каквото и да се случи, на мощности с други такива от студения резерв, аз не мога да твърдя какво ще се случи и дали ще се случи, но според мене не би трябвало въобще да говорим за подобни проценти, 10% и нагоре, ако стигнем отново казвам след две или повече седмици ефективна стачка на миньорите, за които аз се надявам, че ще има разум сред политиците, разбирайте министрите, но и след директните преговори на ниво предприятие ще намерим решение в следващите дни.

Водещ: Разбрах Ви, г-н Димитров. Благодаря Ви за това включване.
Пламен Димитров: И аз Ви и благодаря.