Системата за информиране и консултиране в ДЗУ – Стара Загора работи

ДЗУ АД – Стара Загора е един от големите производители в страната, предлагащ услуги в областта на автомобилната промишленост, инструменталното производство, шприцоване на детайли от термопластични и термореактивни пластмаси, механичен и електромеханичен монтаж, насищане на печатни платки. В предприятието работят над 800 души и в него успешно действа система за информиране и консултиране между работниците и служителите и управленския екип.

„Ръката е сложена на пулса”, каза изпълнителният директор инж. Иван Стаев, докато обясняваше взаимните ползи от интегрираната система по време на срещата му на 29 ноември 2012 г. с президента на КНСБ Пламен Димитров в рамките на Националната кампания по информиране и консултиране „Бъди инфо” Изпълнителният директор разказа, че предприятието на два пъти е преминавало през процедура на масови съкращнения и точно по това време ръководният екип е изпитвал най-голяма необходимост от обратна връзка от работниците и служителите. Инж. Стаев обясни, че има избрани петима представители по информиране и консултиране, а в момента текат и преговори за сключване през януари 2013 г. на КТД в дружеството. Освен система с ДЗУ АД успешно работи и Съвет за социално сътрудничество, в който се дискутират трудови и осигурителни въпроси.

На срещата с Пламен Димитров инж. Стаев изрази своето притеснение от въвеждането на единна данъчна сметка. Президентът на КНСБ коментира, че Конфедерацията многократно е алармирала за заплахите, които грозят правата на хората, при приемането на този механизъм. Той каза, че за КНСБ е учудващ единственият аргумент на работодателите, че с тази промяна ще попълват едно платежно нареждане вместо шест. Пламен Димитров допълни, че като че ли не се осъзнава, че по този начин ще се ограничи един много важен избор на работодателя – кое от задълженията да погаси първо и в каква последователност. Затова той прикани мениджърския екип на дружеството да изпрати своята позиция за прилагането на единната данъчна сметка и на БСК. На срещата се обсъдиха още теми, които касаеха както производството и организацията на работа, така и други общополитически въпроси.

В екипа на КНСБ се включи председателят на РС на КНСБ в Стара Загора Иванка Данаилова, юристът Величка Микова, както и други експерти на Конфедерацията.