Плевенски синдикалисти излизат на протест заради пенсионната реформа

Около 200 човека от плевенско ще излязат на протест другата седмица, ако бъде прието предложението заувеличаване на възрастта за пенсиониране с още 4 месеца от 1 януари 2015 година. Това заяви Янчо Андонов, лидер на КНСБ за област Плевен, по време на пресконференция в БТА.

В момента тази реформа се разглежда между първо и второ четене в Парламента и ако тя не бъде спряна,представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа” ще излязат на протест в София след 9 декември. Според представителите на синдиката възрастта за пенсиониране трябва да се замрази, докато не започне истинска пенсионна реформа. Именно затова те настояват да бъде спазено споразумението, което е подписано през 2010 година от синдикати, работодатели и министър-председателят тогава и сега, Бойко Борисов, за запазване възрастта за пенсиониране. „Нямаме пенсионна реформа, а искаме да увеличаваме годините за пенсиониране. Това не е изход”, категоричен бе Янчо Андонов пред медиите. Той подчерта още, че трябва да се гарантират и правата на раннопенсиониращите се, които попадат в първа и втора категория труд, защото от тях никой не се интересува. 

Регионалният лидер обясни, че към момента вече има два организирани автобуса с около стотина желаещи да се включат в протеста, но очакванията са до другата седмица броят им да нарасте двойно. Те са от различни браншове, тъй като всички професионални области са засегнати от тази промяна. Всеобщото мнение е, че в момента няма дългосрочна реформа и се работи на парче. Приемлив е дори варианта, в който се увеличат годините, но само за осигурителния стаж, от който идват реално приходите, а не на възрастта за пенсиониране.
Искра Арабаджиева, отговаряща за сектор „Образование” в КНСБ, подчерта, че е особено важно да има млади кадри в образователната система, но към момента тованяма как да се случи. Според синдикатите е нелепо баби да преподават на учениците, като Арабаджиева посочи за пример един учител по физическо възпитание на 60 години, който трябва да изпълнява своята преподавателска дейност. Това разбира се отнася и за другите учители.

ИЗТОЧНИК: http://www.posredniknews.com/site/obshtestvo/problemi/52853-plevenski-sindikalisti-izlizat-na-protest-zaradi-pensionna-reforma