Около 200 плевенчани протестираха срещу пенсионната реформа

Плевенчани масово се включиха в националните протестни действия, организирани от КНСБ и КТ „Подкрепа” в София на 11 декември. Общо три автобуса с близо 150 представители на синдиката от Плевен са отпътували вчера сутринта към столицата, информира Янчо Андонов, регионален лидер на синдиката за област Плевен, а още около 50 са се придвижили с влак до там.

Протестът е срещу предвидените промени в пенсионната реформа. Припомняме, че синдикалистите категорично заявиха, че са против приемането на тази реформа. Янчо Андонов обясни, че на този етап има обещание, че исканията ще бъдат чути, но това ще стане ясно едва другата седмица, когато реформата ще бъде разглеждана на второ четене. Само ГЕРБ и АБВ не са подкрепили техните искания, но все още има надежда, че е възможно промените да бъдат спрени. Според представителите на синдиката възрастта за пенсиониране трябва да се замрази, докато не започне истинска пенсионна реформа. Именно затова те настояват да бъде спазено споразумението, което е подписано през 2010 година от синдикати, работодатели и министър-председателят тогава и сега, Бойко Борисов, за запазване възрастта за пенсиониране.
Броят на протестиращите е бил около 6 000, като лидерът на местното КНСБ обясни, че в протеста активно са се сключили работниците и служителите от системата на железопътния транспорт и миньори, които също ги подкрепят. 

Освен за спиране на пенсионната реформа в този й вид, служителите на БДЖ протестират и срещу внесения в Народното събрание проектобюджет за 2015 г., тъй като според синдиката приемането му гарантира съкращаване на всеки четвърти влак и всеки четвърти работник или на над 140 влака и повече от 1 500 работници само в „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД. От друга страна ще бъдат намалени приходите на ДП „НКЖИ” от инфраструктурни такси и последващо пропорционално намаляване на персонала. Синдикатът на железничарите в България алармира още, че за „БДЖ - Товарни превози” ЕООД управляващите предвиждат „оздравяване” чрез съкращаване на хора и дейности и последваща продажба на дружеството.

ИЗТОЧНИК: http://www.posredniknews.com/site/biznes/pazar-na-truda/53043-okolo-200-plevenchani-protestiraha-sreshtu-pensionnata-reforma