Пловдив: И синдикатите съдят Батаклиев, очакват стачка

Съветникът от БСП уволнил двама синдикални лидери след избора им Декларации за 50% глоба, уволнение и съд, подписвали в Градски транспорт
Общинският съветник от БСП и мажоритарен собственик на Градски транспорт Ангел Батаклиев уволни двама синдикални лидери на следващия ден след избирането им за такива, съобщи лидерът на КНСБ Пловдив Татяна Миран.

Тя не изключи напрежението в Градски транспорт да ескалира до такива размери, че в понеделник работниците да обявят ефективна стачка.
На 3 февруари, ден след създаването на синдикална организация във фирмата на Батаклиев Транс сити, е уволнен лидера й кондуктора Иван Гешев.
Мотивът, е че той не се е явил на работа, въпреки че прилага пътен лист, от който става ясно, че автобусът, в който работи, е аварирал и откаран в сервиза.
Договорът на Гешев е с Транс сити, но той всъщност работи за Градски транспорт.
На 22 февруари, когато е оповестена синдикалната организация в Градски транспорт, е освободен шефът й Васил Славов.
Той е шофьор на автобус, който аварира, откарва го в сервиза и инженера, който констатира повредата налага глоба от 250 лева на Славов. Обвиняват го, че поради небрежност е унищожил притискателен диск и лагер.
Шефката на КНСБ в Пловдив Татяна Миран питала инженера, съставил протокола, защо не налага санкцията на останалите двама водачи, ползващи автобуса, но той казал, че не знае за тях.
Обадил се по телефона в адимнистрацията на Градски транспорт и оттам му казали да напише името на Славов.
Става дума за антисиндикална дейност от структури, собственост на общински съветник - част от законотворческата формация в Пловдив, койтоне се съобразява със закона, възмутена е Миран.
Тя оповести, че перманентно се прави запор на заплатите на служителите във фирмите на Батаклиев.
Схемата била следната преди всеки курс сутрин те подписват декларации, в които гарантират, че ще работят ефективно и в полза на фирмата, а ако се установи, че не са отчитали билети или са правили злоупотреби с гориво, са съгласни да бъдат санкционирани с 50 на сто от месечното си възнаграждение, дисциплинарно уволнение и дори съд.
Миран избори още няколко нарушения, които са констатирали заедно с Инспекцията по труда - нарушена е наредбата за формиране на работните заплати и на повечето от шофьори с над 30-годишен стаж, той не се признава, намалени са нива на клас, прослужено време и процент, а от юли 2010 г е спряна предпазна безплатна храна по наредба 11 на работещите в електротранспорта.
До момента задълженията на Батаклиев към служителите му били 425 000 лева, констатирали още синдикати и служители на трудовата инспекция.
На работещите се изплащали всеки месец само по 60% от заплатите, Батаклиев им дължи 3 доплащания плюс една пълна заплата на целия персонал. 3 предписания за нарушения пък са направили от Инспекцията по труда.
След като обещал среща и личен разговор на Татяна Миран, Батаклиев се покрил.
В деня преди брифинга обаче скоропостижно изпратил на разговор заместник-шефа в Градски транспорт и още един служител. Те не знаели че във фирмите има синдикални структури.
Обяснили, че синдикалните лидери били от провинилите се работници на Градски транспорт.
Ако до 3 април не постигнем споразумение с Батаклиев, ще заведем дела за неправомерно прекратяване на трудово правоотношение за неспазване на изискването на КТ член 333 ал.3, закани се синдикалната лидерка.
Веселина Бонева