В област Разград установиха 33 случая на недеклариран труд и нарушаване правата на работното място

Един от основните приоритети за КНСБ е борбата със сивата икономика, която по данни на НАП, нанася вреди в размер на над 400 млн. лв. годишно на бюджета. От друга страна работещите, които упражняват труд недекларирано, губят и трудови и осигурителни права. Те се лишават от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране, труден достъп до кредити. Недекларираният труд у нас е най-вече сред наемните работници – 97%, и съвсем малък процент сред самонаетите.

В Седмицата на действието на Европейската кампания за деклариран труд (21-25 септември), КНСБ, представи резултати от функционирането на мобилното приложение за сигнали VOX, което беше създадено през м. юни миналата година с цел, да се бори срещу сивия сектор. Към настоящия момент има над 100 хиляди сваляния от магазините App Store и Google Play. Приложението е обвързано с Главна инспекция по труда, НАП и Комисия защита на потребителите. То е напълно безплатно и е достъпно 24 часа – 7 дни в седмицата.

Регионалният съвет на КНСБ в Разград почете загиналите при трудови злополуки

  • 1-1По повод 28 април – Световен ден за безопасност и здраве при работа и Ден в памет на загиналите и пострадали работници, Регионалният съвет на КНСБ в Разград организира кръгла маса и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки в региона, съобщи e-razgrad.bg.

Община Разград и КНСБ подписаха меморандум за сътрудничество

В присъствието на журналисти кметът д-р Валентин Василев и Грациела Ранкова подписаха меморандум за сътрудничество между Община Разград и Регионалния съвет на КНСБ за развитие на съдържателен и устойчив социален диалог.

КНСБ събира сигнали за нарушени права на работното място

 „ВЪЗстани за правата си” – под това мото КНСБ даде старт на национална кампания, с която призовава всеки потърпевш с нарушени трудови, социални и синдикални права да търси справедливост и да сигнализира Конфедерацията. Това съобщиха от Регионалната структура на синдиката.

Синдикатите връчиха протест на областния управител

„Заявяваме, че сме готови за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи“, това се казва в декларацията, която вчера, в деня на националния протест на музеите, галериите и библиотеките, председателят на Регионалния съвет на КНСБ Грациела Ранкова връчи на областния управител на Разград.

Четири културни институции от Разградско протестираха с лентички днес

Служители в четири културни институции в Разградско участваха в Националния ден на протест на работещите в музеите, галериите и библиотеките – съобщиха от КНСБ-Разград.

Протестът бе символичен – с протестни лентички – и се проведе в: Художествена галерия „Проф. Илия Петров“, Регионален исторически музей-Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и Исторически музей-Исперих. Музеят в Разград оповести протеста си още снощи, когато корицата на Фейсбук страницата му бе сменена със специално изработен колаж.

Декларацията с основните искания на протестиращите бе връчена на представителя на правителството в Разград – областният управител Манол Кившанов – съобщиха още от синдикатите. Исканията са общо 6, ето какви са:

1.Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални”), както и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите! За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите /МФ/ да се разпределят целево по общините.

2.Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер, което означава допълнително 6 млн. лв., които чрез МФ да се разпределят целево по общините!

3.Да бъде увеличен Единният разходен стандарт на библиотеките, което означава допълнително 3 650 000 лв., които чрез МФ да се разпределят целево през общините!

4.Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи! Това изисква допълнително 1,242 млн. лева.

5.Да бъде увеличен допълващият стандарт за управление на закритите площи при библиотеките, за което ще са необходими допълнително 2 млн. лв.!

6.В рамките на тези средства да се увеличи работната заплата минимум с 50%, за да отговаря на отговорностите, които носим!“.

ИЗТОЧНИК:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1531182

 

Близо 150 полицаи отпътуваха с автобуси и коли за протеста в София

Въпреки заплахите от дисциплинарни наказания, вчера, навръх професионалния си празник, близо 150 настоящи и бивши полицаи от областта се включиха в националния протест в София. Те отпътуваха за столицата рано сутринта с лични автомобили и четири автобуса, осигурени със съдействието на приятели и колеги, които вече са напуснали системата.

И разградските полицаи са в стачна готовност

Служителите на областната дирекция на МВР и на районните управления към нея са в стачна готовност. Това съобщи вчера за „Екип 7“ председателят на Полицейско синдикално дружество-Разград към Националния полицейски синдикат Добрин Дочев.

Браво на Ранкова, така се връща доверието в синдикатите!

С идеята си да издейства различни намаления и бонуси за няколко вида услуги и стоки, в това число и за билети за футболни мачове на своите редовни и верни членове, разградската централа на КНСБ в лицето на председателя си Грациела Ранкова показа, че синдикалната дейност в региона все още е жива.

КНСБ подкрепи напускащите медицинските сестри от Хирургията

Относно казуса в Хирургично отделение, според нас вариантите са два – или сестрите да бъдат подкрепени от свои недоволни колеги от други отделения или да бъдат принудени да се „огънат“, а нещата да продължат постарому.