Разград: Почват проверки по фирмите за неплатени заплати

Трудови инспектори почват интензивни проверки по фирмите за закъснели плащания на заплати, заяви за „Екип 7“ Галина Градинарова, директор на Инспекция по труда в Търговище, на чието подчинение е и Разград.

В Разградска област няма фрапиращи нарушения на трудовото законодателство, предприятията са малки и не са структуроопределящи и затова не са изпратени в „черния списък“ на министър Тотю Младенов, коментира Градинарова. В момента се проверяват множество сигнали за забавяне при изплащане на възнаграждения, които обаче не са за много дълъг период от време.
Заради сигнал например, получен и в редакцията за забавени заплати в „Елпром – Елин“ - Кубрат, в предприятието в момента тече административно производство. Проверяват се и още няколко фирми, инспекторите имат готовност да реагират на всеки сигнал, подаден от служители и синдикати.
Близо 550 000 лева са изплатени за заплати през миналата година в Лудогорието, след намесата на Инспекцията по труда, каза за „Екип 7“ Галина Градинарова.
Инспекторите са извършили 1166 проверки в областта и са констатирали 5 786 нарушения – 2 044 по кодекса на труда, а 3742 по здравословни и безопасни условия на труд.
212 са наложените от инспекторите актове, като два от тях са за възпрепятстване на проверка от контролния орган. Глобите, наложени с наказателни постановления, възлизат на 250 000 лева.

http://www.ekip7.bg