Свиленград: Положиха основите на новия жп мост над Марица

Основите на втори жп мост над река Марица вече са положени, увери се репортер на e-svilengrad.com. Чешката строителна компания „ОХЛ ЖС” в последните месеци сериозно е напреднала и се очаква през втората половина на 2011 г.  да е напълно приключила с жп трасето. Засега са изградени бетонните колони на виадукта от страна на кв.”Гебран”. Очаква се до дни успоредно да започне работа и от другия край на р. Марица – до улица „Зорница”.

Към днешна дата над 100 работници са ангажирани с мащабния инфраструктурен проект.
През седмицата директорът на Националната компания „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев поясни, че след като колоните се отлеят ще се чака 45 дни, в които бетонът да втвърди. Случи ли се това, ще се прибегне и до сглобяването на останалите елементи на жп моста.
Дължината му ще е 433 метра,  а широчината приблизително 10 метра. Виадуктът се изгражда по всички съвременни изисквания и занапред треновете, преминаващи оттам, ще могат да развиват до 160 км в час. Изграждането на жп моста е част от модернизацията на железопътната линия Свиленград – Пловдив. Само в отсечката Свиленград – турска граница са инвестирани 35 млн. евро. 23 млн.евро идват от Кохезионния фонд на Европейския съюз, останалата сума е финансиране от страна на Министерство на транспорта.
След като се изгради новият мост пък, досега действащият ще бъде прехвърлен в ръцете на общината. Още през миналата година стана ясно, че администрацията е предприела стъпки по придобиването на съоръжението, което занапред може да се превърне в алтернативно трасе, свързващо централната градска част с кв. „Гебран”.

e-svilengrad.com