Шумен: С контролиран взрив събориха стара сграда в шуменската пивоварна

На 22 март около 14 часа с контролиран взрив беше съборена стара 4-етажна сграда в шуменската пивоварна на „Карлсберг България“ АД, която отпреди 6-7 години не работи, а преди това се е ползвала за производство на малц. На нейно място ще бъде изградена площадка за съхранение на амбалаж.
Разрушаването на сградата стана в рамките на програмата за модернизация на пивоварната, като с това започна финалният етап от реконструкцията на вътрешните площи.

След контролирания взрив останаха руините на бившата сграда за производство на малц в шуменската пивоварна, където ще бъде изградена нова площадка за съхранение на амбалаж. Снимка Богдан БОГДАНОВ
Контролираното взривяване вчера беше реализирано съгласно всички норми за безопасност от лицензирани специалисти със съответното одобрение и координация с всички релевантни организации. На място присъстваха представители на Областната дирекция на полицията, на Службата по трудова медицина, на Инспекцията по труда, на „Контрол на общоопасните средства“, Регионалната инспекция по околна среда и води и сапьори от военния факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен към НВУ „Васил Левски“. Взривните работи се извършиха съгласно предварително изготвен план при подробен инструктаж и осигурена охрана, съобщиха от „Карлсберг България“ АД. За работниците и служителите бяха осигурени специално работно облекло, предпазни маски, колани, ръкавици, антифони и очила, а работната площадка разполагаше с пълен набор от техническо оборудване, допълниха от дружеството.
Пламен ГЕОРГИЕВ