60 на сто от безработните в ямболско ниско образовани и без квалификация

Ниско образованите и лицата без квалификация са преобладаващият тип безработни в Ямболска област, според анализ на Дирекция „Регионална служба по заетостта” Бургас. Процентът безработни от тези две групи за първите 6 месеца на настоящата 2011г. е съответно 60% и 57.2% от всички регистрирани в Бюрата по труда на територията на региона. Така те се превръщат във важни целеви групи, към които следва да се насочат мерките за заетост на Министерство на труда и социалната политика. Анализът на Дирекция „Регионална служба по заетостта” поискахме във връзка с предстоящото заседание на Комисията по заетост и работата по разработването на Националния план за действие по заетостта` 2012г.

Нови работни места в Болярово

Още 27 безработни лица от община Болярово ще бъдат обучени за градинари и озеленители по схема „Нов избор” по програма „Развитие”, съобщи зам.- кметът на общината Жельо Желев. По новия проект на общината, който е съвместно с „Агенцията по заетостта” безработните ще се обучават в продължение на 60 календарни дни. От успешно завършилите 25 ще бъдат назначени от 1 септември 2011 година като озеленители- градинари на територията на общината ни.

30 ревизии по осигурителното законодателство в Ямбол

90 000 лева са допълнително начислените задължителни осигурителни вноски за първите пет месеца на годината след извършени ревизии на некоректни работодатели и осигурители от Ямболска област. Общият брой на приключилите ревизии по осигурителното законодателство за периода януари – май 2011 година е 30. Най-голям е размерът на установените допълнителни задължения по Държавното обществено осигуряване .На работодателите, които са изплатили трудови възнаграждения, но не са внесли дължимите осигурителни вноски, са съставени актове в размера на невнесените осигурителни вноски.

Ямбол: Интерес към повишаване на квалификацията

Област Ямбол е сред водещите региони в страната по отношение на регистриран интерес и удовлетворени молби за допълнителна квалификация на работници по операция „Адаптивност” по оперативна програма „развитие на човешките ресурси”. Това стана ясно по време на заседанието на Областния съвет за тристранно сътрудничество, под председателството на заместник-областния управител Нели Кадиева.

Стралджа: Нови 14 назначени на работа

Кметът на община Стралджа Митко Андонов връчи договорите на новоназначените от 1 април 14 безработни, които успешно изкараха курса по програма „Развитие” и получиха квалификация за работници в строителството и монтьори на котелно оборудване. Договорите са по проекта „Нов избор, развитие и квалификация” по ОП”Развитие на човешките ресурси” по който работи общината, средствата за едногодишните заплати се осигуряват от МТСП.

Ямбол: До средата на 2012-а ще бъде изграден фотосоларен парк край Ямбол

До средата на 2012 г. японската компания „Тошиба“ ще изгради в община Ямбол фотосоларен парк, съобщи на среща с журналисти посланикът на Япония у нас Макото Ито съобщават от сайта lev.bg. Инвестицията ще бъде в размер на 35 милиона евро.
Посланикът посочи, че след посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Страната на изгряващото слънце японският бизнесът е засилил своя интерес към България.

Ямбол: Кардиолози излизат на протест

Кардиологичната болница в Ямбол излиза на протест срещу скандалното орязване на бюджета й. "Ние обслужваме 1/4 от България, а ни намаляват бюджета с 60%", обяви пред Sliveninfo управителката на лечебницата Ирина Калудова. Не е нормално да можем да приемаме осем болни на ден.

Ямбол: Кардиологичната болница подготвя протести

Причината е ограничението, което налагали Министерството на здравеопазването и Здравната каса за прием на пациенти при сключването на договора. Според предлагания договор на ден в болницата можело да се приемат максимум 8 пациента.