Около 18 хил. души членуват в регионалната структура на КНСБ-Бургас

Бургас. Около 18 хил. души членуват в регионалната структура на КНСБ- Бургас. Това каза за Радио „Фокус”– Бургас Здравко Тошков, председател на КНСБ-Бургас по повод 25 години от създаването на синдиката. 386 са регионалните синдикални организации. По думите на Тошков, през миналата година има изградени нови синдикални структури в „Баумакс“, в Общинското предприятие „Транспорт“. Възстановена е синдикалната организация в Кроношпан. Има изградени синдикални структури в общините на територията на региона.

„КНСБ запазва своята численост, автентичност и организационна структура, като създава тези нови организации“, каза още Тошков. Той допълни, че на повечето места в реалния бюджетен сектор има изградени регионални структури, но все още има места, където няма такива, най-вече в частните фирми и предприятия. „Все още има страх, все още има капсулирането от страна на най-вече частните структури и страх на собствениците и на управляващите там мениджъри от думата „синдикат“ едва ли не е нещо, което е заразно, прокажено, а нищо страшно няма от това да имат синдикална организация, защото самата тя може да бъде гаранция за социален мир и гаранция за прокарване на нови моменти, на новости в техническо или организационно изграждане на самата производствена структура и това нещо работодатели трябва да го осъзнаят, защото нищо лошо няма да има се случи. Мисля, че има още какво да направим в тази посока и най-вече в производствения, реален сектор, където има фирми и предприятия, където нас ни няма, както и другите колеги“, каза синдикалистът. Той допълни, че основната функция на един синдикат е защита правата и свободите на членове, защита на техните социални, икономически права. „Също така не на последно място е това, че когато хората членуват в синдикални структури, винаги сме по-силни в тези синдикални организации , по-солидарни сме в действията си и това дава възможност , сила и увереност в действията при всяка конфликтна ситуация“, каза още Тошков. Годишнината на КНСБ бе отбелязана в Бургас с коктейл, на който присъстваха членове, симпатизанти и ветерани на синдиката.

Източник: http://www.focus-news.net/news/2015/03/02/2031752/okolo-18-hil-dushi-chlenuvat-v-regionalnata-struktura-na-knsb-burgas.html