Да се занимаваш със синдикална дейност, трябва да разбираш хората

Интервю с председателя на Регионалния съвет на КНСБ в Бургас Здравко Тошков за вестник „Бургас днес и утре”

„Бургас днес и утре”: Г-н Тошков, тази година е особена за синдикалното движение у нас. Навършват се 25 години от създаването на КНСБ? Къде е мястото на бургаската структура?

Здравко Ташков: Да, наистина КНСБ навърши двадесет и пет години в годината, когато се навършват 111 години от българското профсъюзно движение, което е преминало през различни периоди и е отстоявало на натиска на политически режими, за да бъде пренесено от днешните поколения в двадесет и първи век.

 

През последните двадесет и пет години, нашият синдикат извоюва своята независимост, но цената на политически и икономически преход се оказа твърде висока за хората на наемния труд, защото в името на икономическото преструктуриране и изграждане на съвременна пазарна икономика, загубихме много наши членове.

Въпреки значителния спад на броя на синдикалните членове, КНСБ продължава да е сред най-многочисления синдикат, както и най-голямата неправителствена организация в страната. В нея членуват над 300 хил. работници и служители от всички професии и социални групи.

Бургаската регионална структура през годините е заемала и заема подобаващо място в нашето голямо синдикално семейство. Тук е мястото да кажем, че на територията на регион Бургас има изградени 386 синдикални организации с над 18 хил. членове, с които през годините успяваме да изградим, укрепим и популяризираме нашия синдикат, превръщайки го в уважаван член на европейски и международни синдикални структури.

„Бургас днес и утре”: Преди дни вие събрахте ветерани и сега действащи активисти на своеобразен празник. Кое бе най-впечатляващото от тази вечер?

Здравко Ташков: Наистина екипът на Регионалния съвет на КНСБ предприе тази стъпка да организира тази своеобразна среща, водени от мисълта за дълбока благодарност и признателност към ветераните, учредителите на КНСБ, синдикалните председатели и актив, по случай 25 години от учредяването на КНСБ. По мое мнение впечатляващото през вечерта беше срещата на поколенията, атмосферата и доброто настроение на участниците.

„Бургас днес и утре”: Един от наградените с грамота по повод 25-годишнината на КНСБ си пожела къде на шега, къде на истина, следващият път да има и пликче с парички. Вашите синдикалисти платени ли са?

Здравко Ташков: На територията на бургаската регионална структура , както казах , има 386 председатели на синдикални организации, от които само двама са на синдикален щат, останалите извършват своята синдикална дейност на обществени начала.

„Бургас днес и утре”: Синдикалната дейност призвание или професия е?

Здравко Ташков: Определено призвание, което всеки един наш председател носи в себе си , заедно със своите отговорности и ангажименти, поети пред хората на наемния труд – синдикалните членове, които са го избрали, гласувайки му доверие.

За да се занимаваш със синдикална дейност, трябва да умееш да разбираш хората, да си близко до техните проблеми , да бъдеш съпричастен към тяхното битие, да имаш желанието да помагаш и да си полезен в трудни и решаващи за тях моменти.

„Бургас днес и утре”: През тези 25 години кой е бил най-критичният момент за Вас самия като регионален лидер?

Здравко Ташков: Нормално е през този период в условията на преход да е имало критични моменти не само за самия мен като регионален лидер, но и за колегите, занимаващи се със синдикална дейност.

В съзнанието ми стои споменът от напрегнатите моменти по време на организиране и провеждане на стачката на пристанищните работници, както и най-голямата и най-дълго продължила учителска стачка.

„Бургас днес и утре”: А най-комичната ситуация, в която сте изпадал?

Здравко Ташков: Комичната ситуация, свързана отново с протести на един от, които въпреки организацията създадена от нас, полицаите и журналистите бяха повече от протестиращите.

В Бургас специално КНСБ и КТ „Подкрепа” действат заедно. Това го показа и фактът, че на вашето тържество присъства и колегата Ви от хората на Тренчев. Така ли стоят нещата и в национален мащаб. По какво конкретно се различават двата синдиката?

Нормално е отбелязвайки нашата 25 годишнина да бъдат поканени и колегите от регионалната структура на КТ ”Подкрепа”, с които през годините неведнъж въпреки нашите различия на моменти сме показвали, че социално-икономическите проблеми на членовете на синдикатите са проблеми и на ръководствата на двата представителни синдиката КНСБ и КТ” Подкрепа”. Чести са случаите при проблеми лидерите и актива да бъдат на терен и да търсят решение на възникналия проблем (пристанищната стачка, учителската стачка, стачката на железничарите, протестите на миньорите от мина” Черно море”).

„Бургас днес и утре”: Какви прояви са предвидени още за отбелязване на 25-годишнината на КНСБ?

Здравко Ташков: КНСБ е приела програма за отбелязване на своята 25 годишнина. В синдикалните организации от регион Бургас по подобаващи начни чрез: форуми ,дискусии, публични изяви, както и провеждане на тържествени заседания на основните членове на КНСБ с участие на синдикален актив от бургаска област, ще бъдат отбелязани двете знакови годишнини. Предстои през месец май в Бургас да се проведе тържествено заседание на Ригионалния съвет по въпросите на социалния диалог и колективното договаряне. В заседанието ще вземат участие президентът на КНСБ- Пламен Димитров и екип, и ще бъдат поканени за участие областният управител на бургаска област, кметове, работодатели, представители на работодателски структури и НПО-та, както и представители на регионални и национални медии.

Интервюто взе Дона Митева

Източник: вестник „Бургас днес и утре”