Любен Любенов, председател на РС на КНСБ Видин: В момента ни правят локаут

В момента ни правят локаут – платиха на част от стачкуващите работници във видинската фирма по чистота по една заплата и те излязоха да работят, каза Любен Любенов, председател на РС на КНСБ днес пред събралите се да протестират работници пред сградата на Видинската община, предаде репортер на Радио “Фокус”- Видин.

„От фирмата искат да уволнят 50 души, това е незаконосъобразно – в момента ние сме в стачка и те нямат право да го правят, като това е заложено в Кодекса на труда, в Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Тези работници, които искат да уволнят са синдикални членове”, заяви Любен Любенов. Стачката във фирмата концесионер на чистотата в община Видин избухна на 5 март, заради неизплащане на работни заплати в продължение на 8 месеца.

От КНСБ разпространиха прессъобщение, че вчера на среща на стачния комитет, представители на централата на КНСБ и на Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО) с Борислава Борисова – заместник-кмет на Община Видин, и с Валери Йорданов – управител на „Титан АС“ ЕООД – Видин, бе постигната договореност да се отправи общо искане да НАП за разрешение за „неотложно плащане“, за да се изплатят работните заплати, дължими от м. юли 2014 г. до м. февруари 2015 г., на работещите в „Титан АС“ ЕООД – Видин. „Въпреки това днес изпълняващият длъжността кмет на Община Видин Добромир Дилов е отказал среща, на която да бъде подписано споразумение между общинското ръководство, ръководството на фирмата и стачния комитет, с което да се гарантира изплащането на дължимите възнаграждения. Мотивът за отказа му за среща още тази сутрин е прекалената му ангажираност.Същевременно във фирмата са връчени заповеди за уволнение на шест стачкуващи работници с мотив – съкращение в щата”, се посочва в прессъобщението.

Източник: http://www.focus-radio.net/?action=news&id=819613