Кризата с боклука във Видин се задълбочава

Работниците от “Титан – АС” няма да излязат на работа и днес

Кризисната ситуация по сметопочистването на Видин се задълбочава и работниците отново отказаха да излязат на работа. Припомняме, че на 5 март служителите на фирма „Титан – АС“ започнаха ефективни стачни действия, поради неизплащане на работните заплати за осем поредни месеца.

“На 12 март работодателят изплати по едно трудово възнаграждение на половината от персонала. Същевременно във фирмата започнаха уволнения на стачкуващи работници с мотив „съкращение в щата“, което представлява грубо нарушение на Кодекса на труда. На практика бе приложен „локаут“ и стачката бе смачкана”, твърдят от КНСБ-Видин.

На работниците, които не са уволнени, работодателят е обещал да изплати още две трудови възнаграждения. Към днешна дата този ангажимент не е изпълнен, въпреки че крайният срок за изпълнение е изтекъл още на 19 март.

От синдиката настояват за спешно обсъждане от Общинския съвет на договора за сметосъбиране между Община Видин и „Титан АС“, за да се установят ангажиментите по него, на базата на което да бъдат изплатени дължимите заплати на персонала.
Работниците от видинската сметопочистваща фирма “Титан – АС” днес отново спряха работа.

Видинските сметосъбирачи започнаха ефективни стачни действия още на 5 март заради неизплащане на работните заплати за 8 поредни месеца. Работодателят не бе спазил дори изискването на чл. 245 от Кодекса на труда, съгласно което е длъжен да изплаща най-малко 60% от трудовото възнаграждение за месеца. На 12 март работодателят изплати по едно трудово възнаграждение на половината от персонала.

Същевременно във фирмата започнаха уволнения на стачкуващи работници с мотив “съкращение в щата”, което представлява грубо нарушение на чл. 130а, ал. 1 от Кодекса на труда и безпрецедентно нарушава чл. 20 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове. На работниците, които не бяха уволнени, работодателят обеща да изплати още две трудови възнаграждения. Към настоящия момент този ангажимент не е изпълнен, въпреки че крайният срок за изпълнение изтече още на 19 март, припомнят от КНСБ.

Председателят на синдикалната организация на КНСБ в “Титан – АС” във Видин заяви, че работниците ще излязат на работа, само ако им се изплатят обещаните две заплати.

Поредното спиране на работата на сметопочистващата фирма отново заплашва Видин с хуманитарна криза. Въпреки многократните призиви, кметът на общината и председателят на общинския съвет отказват да свикат извънредна сесия на Общинския съвет, на която да бъдат обсъдени тежките проблеми, породени от безотговорното поведение на сметопочистващата фирма, спрямо нейните работници и гражданите на общината.

Източник: http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/03/26/105910/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0-/