Асиа Гонева: Не виждаме мерки за по-високи пенсии

Интервю на изпълнителния секретар на КНСБ Асиа Гонева за вестник “Стандарт”, по повод пенсионната реформа.

Рано е да вдигаме възрастта от 2016 г., смята Асиа Гонева

– Г-жо Гонева, как КНСБ приема предложенията на правителството за пенсионна реформа?

– За нас повечето от предложенията са доста обтекаеми. Онова, на което винаги КНСБ е слагала на първо място, е всички мерки да бъдат посветени на една цел -повишаване на адекватността на пенсиите. Не виждаме в тези предложения нещо, което ще доведе до това.

– Защо?

– Не знаем какво точно предлага социалният министър. Той говори за коефициент, с който се осъвременяват пенсиите, но това е съвсем различно от коефициента, който от 1 януари 2017 г. по закон се вдига от 1.1 на 1.2. И това бе предложение на КНСБ, което в предишния мандат на правителството на Бойко Борисов беше прието. Само че КНСБ настояваше с този коефициент да се осъвременяват всички пенсии, а не само новите. Очакваме да видим какво точно ще бъде записано в проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване. Както е известно, дяволът е в детайлите. Това, което предлага Калфин -1.5 за всички пенсионери, никога няма да стане. За то- _ ва са нужни много пари. Например 760 млн. лв. допълнително на година струва вдигането на коефициента за всички пенсии от 1.1 на 1.2. Ако искаме да достигне 1.5, трябва сериозно да увеличим осигурителната вноска за пенсия. В тази връзка това, което заслужава подкрепа и определяме като смела постъпка на правителството, е предлаганото увеличение на вноските за пенсия и безработица общо с 4.5%, въпреки натиска на работодателите. Дали ще стане, съм силно скептична. Въпреки, че само половин процент увеличение на вноската за безработица ще балансира фонда.

– Какво друго ви притеснява в направените предложения?

– Не е ясно как е решен изборът за втората пенсия. Защото вариантът, който предложи финансовият министър за многократна промяна на избора и за прехвърляне на парите в Сребърния фонд, беше отхвърлен от работната група по пенсионната реформа. Той не получи подкрепа и от Надзорния съвет на НОИ. По тази тема сме изключително скептични. Що се отнася до обещаното право на избор за работещите в индустриалните отрасли при първа и втора категория труд – професионален или солидарен фонд, ще си го търсим като наследство.

– Да, но в проекта на финансовия министър няма текстове за професионалните фондове.

– Точно за това казвам, че ще си търсим това обещание като наследство.

– Как ще коментирате плавния график за увеличение с 2 месеца годишно възрастта за пенсиониране на работещите в масовата трета категория труд?

– Не сме много склонни още от 1 януари 2016 г. да пипаме условията за достъп до пенсия за масовата трета категория труд. Нищо, че е предвиден плавен график от два месеца. Защото от 2000 г. досега сме увеличи пенсионната възраст за жените с 5 г. и 8 месеца, с което с 6 пъти надвишаваме средната предстояща продължителност на живот на жените. За мъжете тази средна предстояща продължителност на живот е надвишена повече от 4 пъти, защото пенсионната им възраст е вдигната за 15 г. с 3 г. 8 месеца. В същото време сме разочаровани, че все още не виждаме въвеждане на пенсионна възраст за силовите ведомства.