В Разград откриха паметна плоча на загиналите при трудови злополуки

На северната фасада на Профсъюзния дом в Разград, с лице към бул. “България”, вчера бе открита паметна плоча на загиналите при трудови злополуки работници от областта. Постаментът е съвместна инициатива на Регионалния съвет на КНСБ и областната администрация и е по повод 28 април – Международен ден на загиналите при трудови злополуки и 25-годишния юбилей на синдикалната организация.

Средствата за плочата са събрани по време на благотврителния концерт на КНСБ на 5 февруари. Тя е проектирана от арх. Койчева, на която лидерът на профсъюза Грациела Ранкова изказва благодарност, а е изработена от траурна агенция “Ивет”.

Освен синдикални активисти и представители на сродни институции, на церемонията по откриването присъства и ръководството на областната управа, начело с областния управител Петър Василев. Паметната плоча бе осветена от иподякон Илиян Чолев.

Преди откриване на паметната плоча се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд. На него директорът на Испекцията по труда в Разград Катя Филипова информира, че през първото тримесечие на годината инспекцията е извършила 159 проверки в 153 предприятия. Констатирани са 785 нарушения, за чието отстраняване са издадени 771 задължителни предписания.

Директорът на Териториалното поделение на НОИ Веселин Николов съобщи, че през 2014 година са декларирани 32 злополуки, като 28 от тях са признати за трудови, 23 от които са възникнали на работното място. През периода са регистрирани 3 злополуки със смъртен случай. През първото тримесечие на 2015 година са регистрирани 11 трудови злополуки

ИЗТОЧНИК:

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=16555&Itemid=41