Пламен ДИМИТРОВ, президент на КНСБ: Искаме устойчивост и адекватност на пенсионната реформа

„Най-важното в постигнатото съгласие между правителството, синдикатите и работодателите за пенсионната реформа е, че се спазват три основни принципа – устойчивост на финансите чрез увеличените вноски, нарастване на събираемостта на осигуровките и адекватността на пенсионната система“. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при посещението си в Разград.

Според синдикалния лидер всички мерки, които са в този пакет, водят до гарантирано минимално увеличение на пенсиите с 40% през следващите 10-12 години. По думите му това е крачка напред и постепенно процентът трябва да стане – 60.

Президентът на КНСБ заяви, че промените в пенсионната система са трудно поносими, дори невъзможни за някои групи, но това е най-мекия вариант на реформата. За масовата категория труд се предвижда плавно увеличение на пенсионната възраст с един месец на година за мъжете и с два месеца за жените, до достигане на 65-години.

Димитров поясни, че се запазват условията за работещите в най-тежки условия на труд – миньори, металурзи, химици и всички, чието здраве е застрашено заради спецификата на тяхната работа.

Синдикалният лидер допълни, че се предвиждат промени в сектор „Сигурност“, където ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца и ще расте до 55. Предстои диференциация на минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите, защото не е справедливо тези, които не работят в рискови условия да се пенсионират с първа категория труд.

Димитров изтъкна като успех запазването на учителския пенсионен фонд, което гарантира сигурност на една голяма съсловна част от българското общество. До края на лятото трябва да бъдат готови и другите два пакета с допълнителни мерки – за инвалидните пенсии и за капиталовите схеми.

При посещението си в областния град президентът на конфедерацията участва в юбилейния форум „25 години КНСБ – в борба за справедливост за работеща България“. В дискусията се включиха заместник-областният управител Нурие Црънгалова, заместник-кметът на община Разград Любомир Цонев, както и представители на синдикалните организации в региона.

В рамките на форума председателят на РС на КНСБ-Разград Грациела Ранкова връчи грамоти на 30 активни синдикалисти от областта.

Лидерът на КНСБ се срещна и с областния управител Петър Василев. Двамата обсъдиха идеята да бъдат разкрити нови специалности в сферата на социалните дейности във Филиала на Русенския университет в Разград. Василев изтъкна, че Филиалът е единственото висше училище в Северна България, което подготвя специалисти в сферата на биотехнологичната, хранително-вкусовата и химическата промишленост и допълни, че „ние трябва да използваме и това наше предимство и да насочим вниманието си в неговото развитие“.

ИЗТОЧНИК:

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=16717&Itemid=41