400 миньори начело с изпълнителния директор Красимир Чаврагански излязоха на бунт в Бобов дол: 5-процентната вноска ни изяжда хляба

Миньорите във „Въгледобив Бобов дол” са готови да започнат протести, ефективни стачни действия, затваряне на магистрали, неподчинение и всички позволени от закона действия срещу налагането на 5% вноска от ежемесечните приходи на производителите на електроенергия във фонд „Сигурност на енергийната система”.

Около 400 души излязоха на протест вчера в Бобов дол, за да заявят несъгласието си с таксата към НЕК. Работата спря за 1 час, без забоите, където имаш работници.

„Готови сме да защитаваме хляба и работните си места”, декларираха на вчерашния протест организаторите. Синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа” изразиха готовността си да продължат протестните си действия в декларация до председателя на Народното събрание, министър-председателя, председателя на парламентарната комисия по енергетика, министъра на енергетиката, президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа” и браншовите структури към двата синдиката. Декларацията прочете координаторът на КНСБ в мините Галя Годинова.

Начело на вчерашния протест пред административната сграда на дружеството застанаха лидерите на КНСБ и „Подкрепа” в мините Любомир Стефанов и Чавдар Иванов. Срещу подготвяните промени в Закона за енергетиката застанаха и изпълнителният директор Красимир Чаврагански, зам. изпълнителният директор Васил Велинов, миньори от подземните рудници „Бабино”, „Бобов дол” и „Фундментал”, работници в открития рудник „Христо Ботев”, Централната обогатителна фабрика и администрацията.

Следващият протест е в понеделник, когато за един час ще бъде блокирано кръстовището пред община Бобов дол.