И разградските полицаи са в стачна готовност

Служителите на областната дирекция на МВР и на районните управления към нея са в стачна готовност. Това съобщи вчера за „Екип 7“ председателят на Полицейско синдикално дружество-Разград към Националния полицейски синдикат Добрин Дочев.

От местната структура очакват конкретни указания за начина, по който ще протестира, за да пристъпят към действия. Блокиране на пътища, хепънинги и мълчаливо пушене на цигари и пиене на вода са сред стачните прояви, които работещите в силовото ведомство обсъждат.

По данни на Добрин Дочев от началото на годината в разградската полиция са подадени над 30 молби от служители за напускане и пенсиониране. Част от хората, които вече са си тръгнали от системата, заминали да работят в чужбина. Конкурси за местата им обаче не са обявени.

Днес /б.ред.-вторник / още двама колеги подадоха молби за пенсиониране. Причините за това, което се случва са много – няма пари за гориво, за отопление, няма дрехи, автомобилите са амортизирани, сградите и условията, при които работим са в окаяно състояние. Напуснаха млади колеги, които са били в системата по 7-8 години, две от тези години са им минали в конкурси, школи и така нататък. Това са хора обучени, а отиват да берат мандарини, а в момента готвят ново орязване на заплатите и социалните придобивки, обясни Дочев.

Националните синдикални организации на полицията заявиха намерения за протести в цялата страна и заплашиха с масово напускане, след като стана ясно че в проектобюджета за следващата година са заложени значително по-малко средства за сектор „Сигурност“. Предложението на финансовия министър Владислав Горанов е свиването на бюджета да стане чрез намаляване на обезщетенията при пенсиониране на служителите от 20 на 10 работни заплати, както и орязване на възнагражденията с премахване на процентите за прослужено време. Според синдикатите, така служителите в МВР със стаж над 20 години например, ще вземат с 40% по-ниски заплати.

ИЗТОЧНИК:

http://www.ekip7.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=17850&Itemid=41