КНСБ не подкрепя проекта за държавен бюджет 2016, подготвя първи протест в края на ноември

“КНСБ не подкрепя проекта за бюджет през 2016 г., защото считаме, че са подценени едни от основните социални и икономически проблеми на държавата. В тази връзка ние настояваме между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет да бъде свикан Съвета за тристранно сътрудничество, и  депутатите да направят необходимите корекции”. Това заяви на пресконференция в Русе днес вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков.

По думите му, липсват съществени изменения в приоритетите по разходни функции, а това което синдикалистите са разчели в проекта за бюджет щяло да доведе до нови дефицити във важни социални сфери – най-вече образование, здравеопазване и социално осигуряване. Тези сфери дори влошавали позициите си в структурите на бюджетните разходи.

КНСБ намират и за крайно оскъдни мерките по отношение на икономическия растеж. Синдикалистите изразиха недоумение защо продължава да се неглижира идеята за възраждане на българската индустрия. Нанков припомни, че стратегията за възраждане на индустрията е подготвена още преди няколко години от работодатели и синдикати, която съдържа много работещи решения, голяма част от които не изискват допълнително финансиране. Касае се предимно за по-добро администриране на секторите от страна на държавата, и ангажимент да не се поставят бюрократични пречки пред работещи индустрии.

От КНСБ не са съгласни и със замразяването на заплатите в повечето бюджетни дейности, и продължават да критикуват въведената преди няколко години Наредба за организацията на работната заплата и начина по който се оценява труда на хората в публичния сектор. Нанков коментира, че механичното орязване на добавките за прослужено време е абсолютно неприемливо както за синдикати, така и за служители, и няма да бъде допуснато. Той даде пример със събитията около сектор “Сигурност” през последните седмици, и реакцията на служещите там.

В тази връзка синдикалните структури на работещите в музеите и галериите планират първа протестна акция на 24 ноември под надслов “Ден на недоволството”. Лидерът на КНСБ – Русе Боянка Димитрова прочете декларация, в която те поставят искания, свързани с увеличаване бюджета за политики в областта на опазване на културното наследство, да бъде уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, да бъдат заложени средства за въвеждане на допълнителен стандарт за управляване на открити площи и брой сгради, да се увеличи средната работна заплата в сектора поне с 50%, за да може да достигне средната работна заплата за страната.

ИЗТОЧНИК:

http://ruse.topnovini.bg/node/640181