Бургас: 75 души са преминали курс на обучение за болногледачи през последните три години по проект на КНСБ

Бургас. 75 души са преминали курс на обучение за болногледачи през последните три години по проект на КНСБ. Това съобщи за Радио „Фокус”– Бургас Здравко Тошков, председател на синдикалната организация в града. Проектът на синдиката е “Шанс за работа 2016” и е част от националния план за действия за заетостта за 2016 година.

Проектът ще започне в началото на месец март. Дейностите са насочени към безработни лица над 50 години. Тошков уточни, че в национален мащаб това прави 1 235 безработни. На 17 февруари съвместно представители на синдиката, Дирекция „Бюро по труда” и МБАЛ-Бургас ще осъществяват подбор на безработни лица за обучение за болногледачи. След приключването на подбора, 15 лица ще започнат от 7 март обучение по Ключова компетентност “Работа в екип”. То ще продължи четири дни по осем часа на ден, след което ще се издаде сертификат на всеки участник. Вторият етап на обучението ще започне на 14 март по професия „Болногледач” в МБАЛ- Бургас. В рамките на 300 учебни часа бенефициентите по проекта ще бъдат обучени за придобиване на квалификация – професия „Болногледач“. Обучението ще завърши с полагане на изпит.

То ще бъде 20% теория,80%-практика. „Всеки ден от седмицата ще се преподава от лекторите по професионално обучение, след обяд ще бъдат разпределени в отделенията за да се включат в трудовия процес. Всеки един от участниците за присъствен ден ще получава 8 лева стипендия. След приключване на професионалното обучение, ще се полага изпит, след което една група от около 6 души ще остане на тримесечен стаж. В този период на всеки ще бъдат изплащани минималната работна заплата при условието, че ще са назначени на 4 часа или 270 лева с осигуровките”, обясни Тошков. Такъв курс се провежда за 4 път по проекта.

„Практиката показва, че определен брой от успешно завършилите курсисти остават на постоянна работа в МБАЛ-Бургас, но това е по преценка на лекторите по професионалното обучение”, каза още синдикалисът. Критериите, на които трябва да отговарят хората, са, че кандидатите да са над 50 години, да не са с по-ниско от основно образование, да представят медицинско свидетелство за здравословното им състояние. Тошков поясни, че се търсят не само жени, но и мъже. „ В последните два курса имаше мъже, като двама от тях останаха на постоянна работа в МБАЛ-Бургас”, поясни Тошков.

ИЗТОЧНИК:

http://www.focus-radio.net/?action=news&id=907860