Развоя на събитията в мина “Черно море”

Председателят на РС Бургас Здравко Тошков се срещна с кмета на гр. Бургас г-н Димитър Николов по повод забавянето изплащането  на заплатите и съмненията за изплащане на обезщетенията на миньорите от мина “Черно море”. Кметът пое ангажимент, че с всички ресурси и механизми на политическата и общинска позиция, която заема ще съдейства за получаване на заработени заплати и законните обезщетения на работещите.

Община Бургас ще окаже социална помощ на съкратените работници от мина „Черно море”. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов, който се срещна с миньорите и представители на синдикалните организации в рудника. Местната администрация е готова да окаже финансова помощ както и съдействие за преквалификация на съкратените.

Николов пое и ангажимент за държавна намеса за разрешаването на проблема с неизплатените заплати на служителите в затворения вече рудник. Над 200 са служителите, които очакват своите възнаграждения от началото на февруари.

Днес стана ясно, че офшорното дружество, собственик на мината, не е изплатило и дължимите им обезщетения. Кметът на Бургас вече е провел разговор по проблема с Министерството на енергетиката за осигуряване на средства. Той смята, че има резервни фондове, от които парите могат да бъдат осигурени. По изчисления на синдикални организации, става дума за около 1 млн. лева.

Бежанците бягат от войната. Ние останахме без работа. Какво да правим? И ние ли трябва да бягаме?”, казаха миньорите по време на срещата си с кмета. Николов съобщи, че е провел над пет срещи с различни държавни институции по проблемите на мина „Черно море”, които стоят неразрешени от години.

„Ако до една седмица нямаме пари по сметките си пак ще блокираме пътища”, заканиха се съкратените миньори. Днес те блокираха пътя Бургас – Слънчев бряг за около 30 минути, което предизвика транспортен хаос в района на Летището. Образува се километрично задръстване.

ИЗТОЧНИК:

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1570925