Бургас е на четвърто място по трудови злополуки

В последната година в регион  Бургас са станали 153 трудови злополуки, като от тях  смъртните  случаи са 6.  Според статистиката на  НОИ в  сравнение с 2014г. се наблюдава увеличение на инцидентите на работното място с 30 броя и намаляване на тези с летален изход с 4.Така Бургас се нарежда на 4 място в страната по брой на злополуките, станали по време на работа. Черната класация оглавява  София, следвана от Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Най-малко са случаите във районите с висока безработица: Видин, Силистра, Кърджали, Монтана и Ямбол. Данните бяха съобщени в Бургас при отбелязването на Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки. В памет на жертвите минута мълчание запазиха зам.-областният управител Севдалина Турманова, началникът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков, председателят на КТ „Подкрепа” – Бургас  Иван Костадинов, Дина Димитрова, председателят на КНСБ-Бургас Здравко Тошков и представители на Община Бургас. Всички те поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на  загиналите, която се намира до входа на Морската градина.

„Призовавам работодателите да инвестират в здравословни  и безопасни условия на труд, за да може техните служители да отиват на работа със спокойствието, че в края на деня ще се приберат живи и здрави. Със зам.-областния управител Севдалина Турманова обмисляме догодина на тази дата да поканим и работодателите от региона, за да споделят какво правят в тази посока. Искам да обърна внимание, че 28 април е ден за равносметка и не трябва да отчитаме единствено статистически данни  и това дали случаите са намалели. Важен е и въпросът защо! Дали тежките инциденти са по-малко, защото работодателите влагат средства вбезопасни условия на труд или както е случаят с Видин – защото няма работа?”, заяви председателят на КТ „Подкрепа”-Бургас Иван Костадинов.

Най-много инциденти стават  в сфери, като добив на неметални производства и суровини, строителство на сгради  и съоръжения, сухопътен транспорт и специализирани строителни дейности. През 2015г. в страната са станали общо 2880 трудови злополуки, а през 2014г. техният брой е бил 2807.

ИЗТОЧНИК:

http://e-burgas.com/post/burgas-e-na-chetvarto-myasto-po-trudovi-zlopoluki-5744

http://chernomorie-bg.com/obshtestvo/25430-153-zlopoluki-v-burgasko-prez-2015-g-pochetoha-pametta-na-zaginalite