КНСБ предлага долен праг на заплащане за висшисти

[vc_row][vc_column][vc_column_text]КНСБ предлага да се въведе долен праг на заплащане за висшисти. Конкретните размери могат да бъдат свързани с минималната работна заплата за нискоквалифициран персонал в страната, като заплащането за хора с висше образование бъде с 50% по-високо. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „В развитие“ с Велко Каменов по Bloomberg TV Bulgaria.

Предлаганата мярка не би имала разрушителен ефект върху бизнеса и не би довела до драматични проблеми за фирмите, смята той. Над 95% от договорените минимални осигурителни прагове между браншовите камари, асоциациите и синдикалните организации касаят 568 хил. души с висше образование в частния сектор, чиито доходи са над 700 лв., обясни той.

“Държавните системи и държавно финансираните дейности ще бъдат един от най-големите контингенти”, каза Димитров. Във финансов аспект въвеждането на тази мярка ще доведе по-скоро до натоварване на бюджета, отколкото на бизнеса, коментира още той. “В бюджетните системи около 260 хил. души работят на заплата между 520-720 лв. Няма данни колко от тях са с висше образование, но допускаме, че по-голямата част от заетите в администрацията и дейностите, финансирани през държавния бюджет, са висшисти”, отбеляза президентът на КНСБ. Според него трудово възнаграждение от 700 лв. е достатъчно ниско, за да няма негативен ефект, изтласкващ от пазара хората с висше образование.

Новина от: http://www.bloombergtv.bg/[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]