Фолклористи от Разградско с награди от престижен етнофестивал, организиран от КНСБ

Две фолклорни формации и една народна певица от Разградско се завърнаха с престижни отличия от Международния детски етнофестивал „Децата на Бълга-рия – с духовност в Европа“. Изданието се организира за шестнадесета поредна година от община Минерални бани, Хасковска област, КНСБ и Благотворителния фонд „Проф. д-р Желязко Христов“.

 

В тазгодишния фестивал имаше рекорден брой участници – 2 300 от Индия, Молдова, Сърбия, Македония и Босна, Херцеговина, Хърватия и България. Бо-гатството на своите фолклорни традиции разкриха общо 72 групи и 37 индиви-дуални изпълнители, съобщава „Екип 7”.

Техните изпълнения оценява авторитетно жури, съставено от хореографите Анатолий Клочков, Мирослав Славов и музиковедите Иван Кумичин и Мария Георгиева.

Първо място в категорията „Танцови колективи“ журито присъди на танцьорите от Средношколската формация „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл. Възпитаниците на Цветелина и Светослав Митеви получиха покана за префе-ренциално участие в международен фолклорен фестивал в Италия.

На етнофестивала се изяви и друг самороден талант от Разградско – Борислава Цекова от Исперих. Тя спечели първо място във втора възрастова група в кате-горията за индивидуални певци и инструменталисти, а миналата година беше победител във фолклорната надпревара. По тази причина Борислава имаше честта да открие тазгодишния фестивал с песента „Излел е Дельо Хайдутин“ на Валя Балканска.