Пламен Димитров в Канал 3: Чакаме скоро среща с новия президент

КНСБ e изпратило искане за среща с новия президент Румен Радев, както и с ключови негови министри от бъдещото служебно правителство. Очакваме тази среща скоро и тя ще определи нашето поведение по-нататък. Това каза в предаването “Беновска пита” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

“Очаквам служебният кабинет, който Радев ще обяви следващата седмица, да направи 4-5 ключови за България стъпки. Ясно е, че той не може да реши всички проблеми. На първо място това са консултациите по председателството на ЕС и споразумението за партньорство от 2014 г. за европейските фондове, което ще бъде оценено през тази година. Във вътрешен план най-важно е да се поддържа диалогът. Да не забравяме, че това правителство трябва да вземе едно важно решение – за концесията на летище София. Нашето мнение е, че тази концесия трябва да бъде спряна, заради липса на добри кандидати”, коментира Димитров. Според него новият държавен глава може да бъде посредник за възстановяване на диалога между синдикати и работодатели, който върви доста трудно през последните месеци.

От своя страна, другият гост в предаването – изп. директор на КРИБ Евгений Иванов, коментира, че новият президент може да направи много добри и лоши неща. “Малко или много икономиката расте и ние очакваме президентът да запази баланса”, каза той, като добави, че и тяхното писмо с искане за среща с Румен Радев вече е изпратено.

На въпрос дали ще предложат експерти за служебното правителство Иванов отговори, че не си предлагат услугите без да бъдат поискани, но че имат готовност да съдействат, ако се обърнат към тях.
Относно плоския данък Иванов коментира: “Не е тайна, че КРИБ е един от авторите на плоския данък и тези 10%, които идват от офшорките, при които минимумът е 11%. Кой ще тича в Кипър, ако тук плаща по-малко.”

“Хората не ги вълнува колко е данъкът и колко – осигуровката, а колко сумарно ще им вземат от джоба”, репликира Димитров, като добави, че позицията за промяна на данъчното облагане на КНСБ е ясна и ще предложат своята идея на Радев.

Според президента на КНСБ налозите могат да се променят и без да се увеличава данъчната тежест за населението. В момента тези, които се осигуряват над максимума, плащат единствено 10 на сто данък. Нашето предложение е да има необлагаем минимум, а облагането на всички доходи да бъде 21 на сто, колкото е налогът и осигуровката за по-ниските възнаграждения, допълни Пламен Димитров.

 

Цялото интервю на президента – виж тук