КНСБ иска енергийна стратегия от правителството

От КНСБ настояват до края на тази година да бъде изготвено предложение за краткосрочна и дългосрочна енергийна стратегия, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите му новата визия за енергетиката, трябва да бъде изготвена от правителството и да обхваща периода до 2030, като краткосрочен план и до 2050, като дългосрочен.

Според него позицията на КНСБ е да бъде запазен българският въгледобив, като състав на енергийния микс, защото той гарантира независимостта на енергийната система и е част от националната сигурност.

Пламен Димитров посочи, че е необходимо правителството да изготви план за индустриализацията на страната, тъй като по време на председателството на Европейския съвет през март 2018 година е заложено самият ЕС да приеме план за индустриализацията на организацията. От КНСБ ще настояват страната да се присъедини към Европейския стълб за социални права, който трябва да бъде приет в Гьотеборг през ноември тази година.

Той смята, че правителството трябва да реализира по-амбициозни мерки и цели по отношение на доходите и годишно увеличение на заплатите между 100 и 150 лева. От синдикатите предлагат промени в Кодекса на труда, които от една страна да синтезират поднормативните актове, уреждащи въпроси с отпуски, клас за прослужено време, заплащане на извънреден труд, както и регламентиране на справедливи условия в колективните трудови договори в частния сектор.

Преди пресконференцията се проведе Регионален съвет на КНСБ във Велико Търново. За председател бе номинирана Иванина Янкова, досегашен експерт в регионалната структура.