Работниците във WITTE automotive получиха своите 100 лв. върху заплатите

Работниците в русенското предприятие WITTE automotive получиха своите 100 лева върху заплатите за 2017 година. Това предвижда подписаният колекивен трудов договор в предприятието, заяви в града край Дунава президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Тези резултати са доказателство, че там, където има колективно договаряне, заплатите са с 12 до 15 на сто по-високи от фирмите, в които няма синдикати, обяви лидерът на КНСБ.

Той повтори исканията на синдиката към бюджет 2018. КНСБ ще настоява стартовата заплата на млад специалист да тръгва от 700 лв. Отделно от това всяка от федерациите в конфедерацията ще иска увеличение на заплатите през следващата година с 100 до 250 лв.

КНСБ ще настоява и за максимален осигурителен доход от 3000 лв. Това означава максимална пенсия от над 1000 лв. Минималното обезщетение за безработица пък трябва да бъде свързано с най-ниската работна заплата, което при планираното увеличение от 510 лв., означава най-малко 300 лв. за човек, останал без работа.

Битката на синдикатите за по-високи заплати е абсолютно оправдана и кметовете застават зад тази кауза, обяви по-рано днес кметът на Русе Пламен Стоилов на среща с лидера на КНСБ Пламен Димитров. Според кмета Стоилов най-големият проблем на местната власт са ниските заплати в администрацията, което води до отлив на експерти и липса на желаещи да работят в кметствата.

КНСБ ще покани на среща Националното сдружение на общините, за да се формират общи искания преди приемането на държавния бюджет, обяви на срещата лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Местната структура на КНСБ номинира отново за областен председател на КНСБ Боянка Димитрова. Предстои утвърждаването й от Координационния съвет на КНСБ.