Пламен Димитров в Плевен: С 20 на сто от печалбата на фирмите, заплатите могат да се вдигнат със 100-150 лв.

Има места, в които се плаща от бюджета, където хората все повече се радикализират. Положението с доходите е нетърпимо и те няма как да останат мирни, заяви в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Напрежение има заради ниските доходи и то е трудно удържимо, добави той. Ако хората не видят ясни гаранции за увеличение на заплатите си, което може да стане с ангажимент на правителството, есента няма как да няма някакви форми на протест, прогнозира лидерът на сиондиката.

Той поиска законодателни промени за колективното трудово договаряне, посочвайки че там, където има такова, доходите са по-високи с 12-15 на сто – разбирайте, където няма синдикати, поясни Димитров.

Президентът на КНСБ посочи, че фирмите у нас за миналата година са спечелили около 20 милиарда лева, а след данъчно облагане – около 15 милиарда. И ако от тази сума се вземат само 20 процента за заплати на хората, това означава увеличение със 100-150 лева на всяка заплата в частния сектор. По думите му заради ниските доходи пазарът на труда у нас е силно дефицитен и няма кадри за нищо вече.

Пламен Димитров беше категоричен, че минималната работна заплата трябва да се вдигне с поне с 60-70 лева и да се гарантира увеличение на доходите и във всички бюджетни системи.

Президентът на КНСБ участва в отчетно-изборно заседание на Регионалния съвет на синдиката в Плевен.
Единодушно за областен координатор в Плевенско бе номиниран Янчо Андонов.