КНСБ е най-голямата обществена организация в Благоевградско

КНСБ е най-голямата обществена организация в област Благоевград с 8921 членове, обединени в 281 синдикални структури.  Това стана ясно на отчетното събрание на РС на КНСБ в областния град.

В периода 2012 – 2016 г. са създадени 30 нови синдикални организации в различни сектори на икономиката, като например образование, здравеопазване, социални дейности, култура и реален сектор с обща численост 380 синдикални члена.

С най-високо увеличение на работните заплати могат да се похвалят работещите в детските ясли, където за последните четири години отчитат 30-процентово нарастване на възнагражденията. Със сключването на последния КТД трудовите възнаграждения на медицинските сестри бяха отново повишени със 100 лева, достигайки нива от 700 лв. ОРЗ.

Друг добър пример в това отношение е Регионалния исторически музей в Благоевград. Там синдикалната организация бе създадена след националния протест на работещите в музеите и галериите, който се проведе в края на 2015 г. Възоснова на сключения през 2016 г. КТД служителите в институцията вече могат да се похвалят с по-висока работна заплата, основен и допълнителен платен годишен отпуск, както и увеличен размер на средствата за работно облекло.

През последните четири години повече от 350 безработни лица над 50-годишна възраст и близо 100 младежи до 29-годишна възраст бяха обхванати от проекта на КНСБ “Шанс за работа”.

Сред основните проблеми на синдикалните структури в областта и през изминалия период продължава да бъде високото ниво на безработица. Община Белица продължава да води рекорда с близо 50 процента, следвана от община Якоруда с около 35%, общините Струмяни с приблизително 18%, Симитли- 14%, Гърмен с 12% и  Разлог – 12.