Пламен Димитров пред „Нова тв“: В намеренията за протести няма политика, искаме само заплати

В действията на синдикатите няма политически контекст,  членовете на КНСБ и КТ “Подкрепа” са недоволни от размера на заплатите, от липсата на увеличение и от това колко често си получават възнагражденията, обяви пред „Нова телевизия“ лидерът на КНСБ Пламен Димитров в съвместно интервю с лидера на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Има икономически растеж, безработицата пада, но не се усеща по джоба на българина, добави лидерът на КНСБ, според когото разликата между София и другите региони в страната е огромна. Съвсем наскоро, статистика на Евростат показа, че стандартът на живот и заплащане в столицата се равнява на 103% от средноевропейското равнище, а на второ място е Стара Загора, където стандартът е едва 50% от средноевропейското равнище, посочи Пламен Димитров.
530 лева минимална работна заплата през 2018 година т.е. 13% увеличение, след като управляващите се готвят да вдигнат това ниво с 10% – това искат синдикатите и заплашват с национален протест.

Решението за протеста се очаква по-късно днес, след среща на Националните стачни комитети.

Манолов уточни, че двата синдиката си говорили за минималната заплата преди да стане ясно с колко ще се вдига заплатата в бюджет 2018 година, като не пропусна да обяви, че работодателите “правят глупости” с т.нар. добавка “клас прослужено време”.

Ще ни трябват 366 години, за да се изравним със Западна Европа, каза Димитър Манолов, цитирайки изследване, споделено от генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини.
А според Пламен Димитров не влизаме в Шенген заради тази огромна дупка в стандарта и страховете на Запада, че ще има нова емигрантска вълна от България, ако бъдем допуснати в Шенген. Не е лошо да има напрежение пред домовете на лидерите на работодателските организации, завърши Манолов.

 

Цялото интервю – вижте тук