За да не ви измамят в чужбина: Питайте за заплатата, искайте си трудов договор и европейска здравна карта

Хората, които заминават за чужбина, трябва на първо място да знаят какво е минималното заплащане за дейността, която ще изпълняват. Например за строителството в Германия, тя е 11,75 евро на час. Това посъветва в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. Тази сума не трябва да включва каквито и да е разходи за настаняване, за транспорт до работното място, за облекло или инструменти.
Тези, които искат да работят зад граница, не трябва да плащат никакви пари и на посреднически фирми. Това е забранено от редица европейски и международни конвенции, както и от българското законодателство, допълни президентът на КНСБ.

Искайте трудов договор с работодател, сдобийте се европейска здравна карта, проверете дали сте осигурени, къде отивате и какво точно ще изпълнявате, посъветва още лидерът на най-големия синдикат.

Само от началото на тази година в консултанския център на КНСБ има над 100 сигнала на български работници за проблеми в Германия, посочи още Пламен Димитров от КНСБ. „На всеки един конкретен сигнал се реагира от Инспекцията по труда, проблемът е, че хората се отказват и не водят дела”, допълни той.
По думите му от 2014 г. в основните германски провинции работят центрове с български трудови консултанти, които обслужват стотиците хиляди наши сънародници, които работят в страната.
Консултантския център в КНСБ за български работници, които са командировани или искат да работят в Германия работи от две години.  Консултациите са по проект „Справедливо командироване“ с сътрудничество с немските профсъюзи: DGB и с партньори от Словенските и Хърватските синдикати.

В  центъра на КНСБ всеки може да получи получи експертна информация относно основните си трудови и социално-осигурителни права, процедурите във връзка със започване на работа, действащото трудово законодателство в Германия и други свързани с пазара на труда теми.

От началото на проекта експертите от КНСБ са констатирали много нарушения както на българското, така и на германското законодателство. Те са свързани с непредоставяне на трудовия договор преди заминаване, липса на допълнително споразумение за командировката, липса на документи за извънредния труд, липса на документи за осигуровките към германската специализирана каса СОКА БАУ.
Част от нарушенията били в договорите на строителните работници. В повечето случаи става въпрос за лица, командировани от българска фирма. Те подписват договори за минимално немско възнаграждение, а всъщност им се изплаща съвсем друго и то само, когато работодателят пожелае. Служителите работят извънредно, без да се заплаща извънредния труд – включително и в съботи и недели, както и в повечето случаи се работи на обекти и извън официалното работно време от 8 часа.

Ако искате да подадете сигнал за нарушение на трудовото законодателство в Германия, можете да сигнализирате експертите от КНСБ
Нели Ботевска – Tel: + 359 2 4010 442
nbotevska@citub.net
Величка Микова – тел: +359 2 4010476
vmikova@citub.net