Лидерите на ЕКП и КНСБ пред БНТ: Заплатите на Изток трябва да бъдат увеличени

Да бъде създаден Алианс за по-високи заплати в ЕС, предлага Европейската конфедерация на профсъюзите. Това каза в предаването “Още от деня” по БНТ генералният секретар на конфедерацията Лука Визентини.
В този алианс трябва да се включат Европейската комисия, правителства от Източна и Западна Европа, синдикати и мултинационални компании, а крайната цел е да бъдат увеличени възнагражденията на хората на труда в източноевропейските клонове на големите фирми на континента.

Заплатите на Изток трябва да бъдат увеличени, за да станат близки по покупателна способност до тези на Запад. В Западна Европа има нарастващ интерес към тази тема, заяви Визентини.
От месец коментираме активно темата и получихме сериозна подкрепа от премиера Борисов за създаването на Алианс за по-високи заплати, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това означава, че колкото заработваме, ако работим в мултинационална  компания, толкова ще ни плащат. В момента голяма част от печалбата се репатрира към компаниите майки в Западна Европа, обясни той. Когато доходите у нас достигнат европейските, тогава ще можем да върнем двата милиона българи, които са извън страната ни, подчерта президентът на КНСБ.

Цялото предаване виж тук