Седем загинали при трудови злополуки в Бургас през 2017 г.

7 работници от Бургаско са загинали при трудови злополуки през миналата година. Други трима пък са получили трайни увреждания при инциденти по време на работа. Това е тежката равносметка, която институции и синдикати правят в навечерието на Деня на загиналите при трудови злополуки.

За съжаление 2018 год. също започва тежко. Само до март при подобни инциденти в региона са загинали трима души. Трудовите злополуки от началото на тази година са 35. По традиция най-рискови остават строителният и транспортният бранш. „Причината за повечето инциденти е човешка.

Освен, че не винаги работното място е обезопасено, много често и самите работници пренебрегват сигурността“, обясни председателят на КНСБ в Бургас Здравко Тошков. Глобата за работник, който не носи каска е 20 лв., но дори и финансовите санкции не вършат работа, отчитат синдикатите. Необходими са и повече инвестиции за безопасност на работното място, като тук важна роля има Трудовата медицина, коментира още Здравко Тошков.

Зам.-областният управител Севдалина Турманова призова за завишен контрол от страна на работодателите, но също така и от страна на работниците. „Всички ние, които участваме в пазара на труда трябва да бъдем внимателни и бдителни“, коментира Турманова. По традиция днес бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите при трудови злополуки в Бургаско.

Паметната плоча в Морската градина днес беше с обновена визия. По инициатива на членовете на клуб БЗР – Бургас към Фондация „Център за безопасност и здраве при работа“, надписът на паметника е почистен и реставриран.