Активисти на КНСБ консултираха българи, заминаващи зад граница за правата им

Активисти на КНСБ консултираха българи, заминаващи зад граница за трудовите им права зад граница. Акцията се проведе на столичната автогара, а в нея участваха експерти от Националната комисия за борба с трафика на хора, представители на Федерация на независимите строителни синдикати, ФНСЗ, ГДБОП към МВР и консултанти от консултативен център в Бремен. Информационният ден бе част от кампанията на Европол „ Европейска седмица за борба с трафика на хора с цел трудова експлоатация“.
Под формата на брошури, листовки и консултации, експертите тълкуваха на работниците какви са техните права, къде могат да се оплачат, ако има нарушения и какви наказания предвижда законодателството за некоректни работодатели.

Над 200 пътуващи имаха възможност да изкажат своите опасения и да споделят негативен и позитивен опит от работа зад граница пред активистите на КНСБ и на комисията. В един от случаите пътничка разказа за ферма за месо в една от немските провинции. Там близо 200 българи са държани като заложници, с нередовно заплащане и лишени от трудови права. Консултантите от центъра в Бремен обещаха да се запознаят със случая.

По оценки на международни институции страната ни е развила една от най-цялостните институционални рамки за противодействие на трафика на хора в ЕС със структури за координация както на национално, така и на местно равнище.
За да покаже своя опит, Националната комисия за борба с трафика на хора планира да организира Международен форум за отбелязване на напредъка, предизвикателствата и възможностите в сферата на борбата с трафика на хора в Югоизточна Европа в контекста на европейската интеграция на региона.

Както стана ясно преди месец, около 2000 българи сигнализират годишно за трудова експлоатация само в Германия. Информацията е част от проектите на КНСБ и ДГБ – Германският съюз на синдикатите (DGB, Deutscher Gewerkschaftsbund) за предотвратяване на трудовата експлоатация на българи, работещи в Германия.

По проекта в Германия работят девет центъра за консултации, където се предоставя информация и помощ на работници от Източна Европа, предимно от Полша, България и Румъния. Най-често оплакванията са от домашни помощници, социални асистенти, строителни работници, заети в ресторантьорството.