Президентът на КНСБ на посещение в индустриална зона „Микроелектроника“ в Ботевград

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посети двете най-големи предприятия в Индустриална зона „Микроелектроника“ в Ботевград. „Сенсата“ България и “Интегрейтид микроелектроникс България”. Двете компании са сред водещите производители на електронни модули и компоненти за автомобили в света. В тях работят около 6 000 души.
Визитата на Пламен Димитров бе в рамките на кампанията „Бъди инфо 3“. Инициативата на КНСБ, БСК и КРИБ се провежда от няколко години, а целта е фирмите да бъдат информирани за системите за информиране и консултиране към и от работниците, а самите служители да получат знания за правата си.

В рамките на кампанията ще бъдат посетени над 200 водещи български компании с близо 20 000 работещи.
И двете компании споделиха проблемите си с намирането на работна ръка и липсата на връзка между образованието и пазара на труда. Според лидера на КНСБ най-трайното решение на този проблем е увеличението на заплатите, което трябва да върне българите зад граница. Трябват и мерки на държавно ниво, за да се привлекат работници от българските общности от Украйна и Молдова, обяви Пламен Димитров.
И в двете предприятия няма системи за информиране и консултиране, а компаниите проявиха интерес към сътрудничество с най-голямата обществена организация в тази посока.
В рамките на деня бе проведена среща и с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. С градоначалникът бяха обсъдени възможностите местните гимназии да разкрият специализирани паралелки по микроелектроника, които да захранват с кадри предприятията от региона.
Кметът сподели и затрудненията с финансирането на местната болница, а КНСБ се ангажира да търси решение на проблема.