Варна ще има нова транспортна схема от есента

Варна ще има нова транспортна схема от есента – общината ще събира приходите от градския транспорт и ще се разплаща с дружеството на разходи за километър. Това стана ясно след среща на кмета на града Иван Портних и лидера на КНСБ Пламен Димитров. Срещата с кмета е заради сигнали за напрежение в градския транспорт, обясни Димитров и заяви:
“Най-късно през октомври трябва да се въведе новата транспортна схема. Тя ще доведе до ангажимент на общината за стабилно финансиране на градския транспорт, чрез схема за заплащане на километър, което ще даде много по-голяма сигурност за финансирането на дружеството. В мениджмънта очевидно има нужда от малко по-голяма ангажираност и по-голяма оперативност, както и ефективност”.

Кметът на Варна Иван Портних посочи, че се променя принципа на взаимодействие между градския транспорт и общината. Дружеството става оператор, а общината ще събира приходите и ще се разплаща на база разходи за километър:
“Това ще даде на компанията стабилност и спокойствие. За да бъде приета новата транспортна схема, трябват няколко условия – на първо място това е зонирането и на второ място това е времевият билет, който дава възможност на хората да ползват две линии в рамките на определен часови период”.

В рамките на визитата на Пламен Димитров във Варна бяха посетени и няколко предприятия в рамките на кампанията „Бъди инфо“ 3.

В „Мухтаров“ и „МИГ 21“, собственици на магазини „Макао“ и няколко заведения за бързо хранене няма системи за информиране и консултиране. И в двете компании няма системи за информиране и консултиране, а мениджмънта пое ангажимент за бъдещи срещи с КНСБ по темата.

И в двете компании проявиха засилен интерес към схемата с ваучери за обучение на заети лица, където КНСБ обяви готовност за съдействие.
Интересна практика показа строителната фирма „Мухтаров“. В дружеството работят 10 души със слухови увреждания. Според президента на КНСБ Пламен Димитров това е доказателство, че хората с физически проблеми не само могат да се адаптират към пазара на труда, но понякога са и по-добри служители.

Екипи на КНСБ посетиха още Захарни изделия Варна ООД, Мирвана, Красгом.