Данъчната реформа на КНСБ дава по 56 лв. допълнително на месец на всеки работещ

Данъчната реформа, която предлага КНСБ, ще дава по 56 лв. месечно на всеки работещ, който получава до 3 000 лв. Това обяви в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров.  Най-голямата обществена организация предлага допълване на плоския данък с необлагаем минимум и повишаване на максималния осигурителен доход до 3 000 лв. Целта е хората да получат повече пари и да се върне справедливостта в данъчната система, която сега товари най-бедните, обясни лидерът на КНСБ на пресконференция.

Според сметките на КНСБ при работна заплата от 1000 лв., месечната данъчно осигурителна тежест в момента е 224,02 лв. Ако се приеме предложението на синдиката, то за това възнаграждение ще се дължат 168,02 лв. Най-осезаемо намалението ще се усети от хората, които получават минимална работна заплата. Те няма да дължат нито лев данък, а само 77,7 лв. осигуровки.Предложението е изгодно дори за тези с максимален осигурителен доход. Те ще плащат с 6 лв. по-малко всеки месец.

В момента различни партии предлагат пропорционална данъчна система. На този етап обаче няма шансове да бъде въведена, освен това при нея се предлага намаляване на някои доходи. С нашето предложение всички  работещи ще спечелят пари, които ще се върнат в икономиката под формата на потребление, обясни Пламен Димитров.

Нашите очаквания са, че до 2022 година средната заплата може да достигне 1000 евро, заяви още лидерът на КНСБ. Това ще ни позволи до 4 години да достигнем 60 на сто от европейските доходи, преизчислени през покупателната способност.

„Исканията ни към бюджета за следващата година за заплати са малко над 1 милиард лева в повече спрямо платените през тази година“, каза Пламен Димитров. По думите му това е напълно постижимо като се има предвид пазара на труда и икономическата ситуация в държавата ни. Президентът на КНСБ коментира, че увеличението е необходимо, защото във всички сектори скокът на заплатите е двуцифрен.Средствата от този един милиард ще отидат за увеличение на заплатите на учителите, на хората работещи в социалното подпомагане, културните дейци, които са в музеи, читалища и други културни институции, работещите в спешната помощ и центровете за хора с увреждания. „Искането ни за увеличения на доходите е съизмеримо с това, което е било през миналата година. В частния сектор на много места увеличението е дори по-високо от тези 12%, обяви Пламен Димитров.

Президентът на КНСБ разкритикува и законовите предложения за ранно пенсиониране на магистрати и следователи без изисквания за възраст, а само за стаж, внесени в парламента.

За КНСБ това е неприемливо и нарушава споразуменията за пенсионната реформа. Подобни законови промени рушат системата за сметка на всички работещи българи, обяви лидерът на Конфедерацията.

 

Всички изчисления на КНСБ виж тук