Над 100 предприятия вече са запознати със системите за информиране и консултиране

Над 100 предприятия вече са запознати със системите за информиране и консултиране, а голяма част от тях вече се готвят да ги прилагат. Това е резултатът досега от третата кампания „Бъди инфо“, която през последните дни премина през Пловдив, Стара Загора и Бургас.

Тя вече премина през София, Русе, Велико Търново, Горна Оряховица, Варна, Благоевград и Ботевград.

Инициативата на КНСБ, БСК и КРИБ се провежда от няколко години, а целта е фирмите да бъдат информирани за системите за информиране и консултиране към и от работниците, а самите служители да получат знания за правата си.

В Пловдив и региона бяха посетени 18 предприятия с няколко хиляди работници. Президентът на КНСБ се срещна с ръководството на „Филикон“ 97, „Техно акташ“, „Атаро клима“, „Бултекс“ 99. Компаниите проявиха сериозен интерес към предложенията за сътрудничество с КНСБ и ще бъдат обект на следващи срещи.

Проблемът с работната ръка и сивата икономика са най-голямата тежест за българския бизнес, стана ясно още на срещите. Според ръководствата на водещите компании решението на тези въпроси  е в повишаването на заплатите, по-силна роля на държавата в регулацията на обществените отношения, както и връзката на образованието с реалната икономика.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров трябват усилия по посока на нашите сънародници зад граница, които наброяват над 1 млн., както и към българските общности зад граница, например в Украйна и Молдова.

В Стара Загора бяха посетени близо 10 компании, а лидерът на КНСБ се срещна с водещи бизнесмени от района като собственикът на едно от големите металопреработващи предприятия и ръководещ местната организация на КРИБ Стефан Шоселов и Дечко Колев – собственик на редица компании в областта на машиностроенето.

В Бургас срещи бяха направени в над 10 компании от областта на хранителната промишленост, туризма, строителството. Сред фирмита бяха Андела АД, Билдникс ЕООД, Денито ООД, Победа АД.  Президентът на КНСБ се срещна и със  Стоян Караненов – председател на КРИБ – Бургас и собственик на хотел “Приморец“.

Кампанията ще продължи през есента, когато се очакват и първите обучения на новоизбрани членове на комитетите по информиране и консултиране.