Таванът на пенсиите се увеличава до 1200 лв, реши кабинетът след среща с КНСБ

Таванът на пенсиите ще се увеличи от сегашните 910 лв. на 1200 лв. Това стана ясно след среща на лидера на КНСБ Пламен Димитров с премиера Бойко Борисов. В срещата участваха вицепремиерът Валери Симеонов, финансовият министър Владислав Горанов и президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

Увеличението ще стане от 1 юли и така 41 хил. души ще получат увеличение на пенсиите си до реалния им размер. Остават 21 хил. души, чиито пенсии ще бъдат ограничени от тавана, обяви Пламен Димитров.

С това темата за отпадането на тавана на пенсиите приключва, коментира финансовият министър. Той подчерта, че “увеличението ще реши 90% от проблемите, но няма да допусне екстремно високи пенсии, които не са заработени”, а се дължат на несъвършенствата на формулата за изчисляването им в годините.

Бюджетът за социални помощи за отопление през предстоящия отоплителен сезон ще се увеличи с 40 млн. лв., стана ясно след срещата. Агенцията за социално подпомагане тепърва ще прави разчети дали да се увеличи само размерът на помощта или да се включат повече хора в нея. Срокът за кандидатстване изтича на 31 октомври, но финансовият министър Владислав Горанов увери, че дори заповедите да се забавят, финансовата помощ се дължи от момента, в който започне отоплителният сезон.

Кабинетът и синдикатите се договориха още 10-процентното увеличение на бюджетните заплати да не става на калпак – ще има твърда част, която компенсира инфлацията, и гъвкава, която ще отчита индивидуалния принос на всеки служител, каза Пламен Димитров. По настояване на КНСБ хората, които работят на терен, каквито са приходните агенции, например, ще получат по-голямо увеличение от 10%, но в рамките на средния процент.

Снимка – Dnevnik.bg