Засилва се интересът към системите за информиране и консултиране в София

Все по-голям става интересът на фирмите в столицата към въвеждане на системите за информиране и консултиране. Това отчете КНСБ след редица посещения в различни предприятия в София в рамките на кампанията „Бъди инфо“ 3. Тя вече премина през Русе, Велико Търново, Горна Оряховица, Варна, Благоевград, Ботевград, Стара Загора и Бургас.
Инициативата на КНСБ, БСК и КРИБ се провежда от няколко години, а целта е фирмите да бъдат информирани за системите за информиране и консултиране към и от работниците, а самите служители да получат знания за правата си.

През последната седмица президентът на КНСБ Пламен Димитров се срещна с председателя на Съвета на Директорите и Изпълнителен директор на Марицатек АД Цонко Недялков. Той е собственик на единственото текстилно предприятие у нас, което прави платове за шиене на работно облекло. Двамата обсъдиха проблемите, които съпътстват производството в България. Недялков обясни, че най-голямата пречка, която среща, е намирането на работници, дори и неквалифицирани. И въпреки че смята, че комуникацията между отделните звена в неговото предприятие е на доста високо ниво, той прояви сериозен интерес към обучение на работници от страна на КНСБ.

Другата голяма фирма, която посети ръководството на КНСБ бе Планекс Билд. Това е една от водещите български строително-инвестиционни компании с 25-годишен опит и множество реализирани проекти. Управителят на холдилга Здравко Кардашев също изрази своето притеснение за намирането на работна ръка. Липсват не само квалифицирани, но и неквалифицирани кадри. В същото време се къса връзката между образование и пазара на работна сила, още на ниво средни училища.

Според президента на КНСБ трябват както по-високи заплати, които да привлекат наши сънародници от чужбина, но и цялостна комплексна програма от мерки, насочени към нашите общности в Молдова и Украйна.

Кардашев подкрепи идеята на КНСБ и каза, че ще обсъди с партньорите си включването на компанията към проекта.

По време на кампанията бе посетена и организация по оползотворяването на отпадъци от опаковки Екобулпак, както и печатница Демакс.