Финансовият министър Владислав Горанов пред КНСБ: Евтиният труд не е фактор, трябва ударно да се вдигат заплати

Цената на труда трябва да се увеличава ударно, догонващо. Само така можем да задържим хората да останат и да работят в страната. Ниските нива на заплащане вече не са условие да сме най-атрактивната дестинация за инвестиции и това е категорично мнение в управляващата партия ГЕРБ. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред Координационния съвет на КНСБ. Заедно със социалния министър Бисер Петков, той представи параметрите на държавния бюджет за следващата година.
КНСБ дава добра оценка на държавния бюджет, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред форума.

Сметката за догодина предвижда 4,6 млрд. лв. приходи, лошата новина е, че малко повече от половината идват от данъци. Това означава, че все още разпределението на данъчната тежест между труда и капитала е несправедливо. В развитите държави бизнесът плаща в пъти повече налози, отколкото са данъците върху доходите, отсече Пламен Димитров.

Според синдиката има възможност за допълнителен ръст на приходите, ако сивата икономика излезе на светло. Това е една от целите на кампанията „Сивото убива“, която КНСБ започва, заедно с работодателите, заяви президентът.
КНСБ поиска над 1 млрд. увеличение на разходите за заплати в бюджет’2019. Това, което виждаме в проекта е около 900 млн. повече средства за персонал, отчете лидерът на синдиката.
Тук обаче идва въпросът как ще бъдат разпределени тези пари. Според КНСБ трябва да бъдат насочени повече средства към агенциите, които работят на терен, включително и приходните администрации.

Позитивна новина е разписаната в проекта твърда „инфлационна“ част от увеличението, е мнението на КНСБ.
Най-голямата обществена организация продължава да държи на искането си за усъвършенстване на плоския данък с въвеждането на необлагаен минимум, което ще остави повече средства в ръцете на всички българи, но най-вече на най-ниско доходните групи.
Увеличението на максималния осигурителен доход до 3000 лв не е самоцелна стъпка. Тя дава права на 135 000 души с увеличението на максималната им пенсия до 1200 лв. В същото време увеличението на вноската им е само с 50 лв., коментира Пламен Димитров.

Положителни тенденции има и в социалното осигуряване. От 11,7 млрд. лв., които ще даде общественото осигуряване за покриване на всички рискове, едва 1/3 ще бъдат финансирани със средства от бюджета. Преди години съотношението беше близо 60 на сто.
Това трябва да ни радва, защото се вижда стабилизация на приходите, обяви Пламен Димитров.

Според министър Горанов един от основните приоритети на правителството са инвестициите в образование с оглед повишаване на качеството на работната сила. Ще даваме повече пари всяка година за тази сфера, докато нивата на образованието се доближат до средноевропейските, засега обаче те изостават, обяви министърът.
Влизането в еврозоната ще бъде най-голямото постижение на правителството, обобщи финансист №1.
Според социалния министър Бисер Петков е време да се обсъдят данъчни облекчения за работещи семейства с деца. Ако не сега, то в следващия бюджет, такива средства трябва да бъдат разчетени, обяви министърът.
Той представи два от приоритетите в работата на министерството – увеличението на парите за хората с увреждания и завишените средства за енергийни помощи за най-бедните.