Миньори и енергетици излизат на митинг за бъдещето на комплекса „Марица изток“

Миньори и енергетици от „Марица изток“ излизат на митинг в сряда с искане за яснота по бъдещето на комплекса и позицията на държавата ни за предстоящата на 3 декември среща в Катовице.

Очаква се при тях да дойде министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която да представи намеренията на ведомството в краткосрочен и дългосрочен план за финансовото оздравяване на централата, която е пред колапс заради високите цени на въглеродните емисиите.

По думите на председателя на Националната федерация на енергетиците при КНСБ Георги Петров дружеството е пред декапитализация, ако не бъде намерен финансов инструмент за спасяването му.

Хората в комплекса се страхуват за бъдещето си, а напрежението ескалира от няколко месеца, е мнението на синдикалните лидери в Мини Марица-изток и ТЕЦ 2 Наско Митев и Деян Дяков. Те се опасяват, че след една година хиляди семейства ще останат без прехрана.

Работниците са притеснени, че заради завишените екологични изисквания към въглищните топлоцентрали и все по-високите цени на емисиите ТЕЦ “Марица изток 2” няма да може да работи в бъдеще, а само през последните 15 години за модернизацията й са вложени 1,2 милиарда лева. Това означава, че няма да има достатъчно работа и за миньорите от трите открити рудника на мини “Марица изток”. Засега държавата гарантира на практика само 1 година работа на ТЕЦ-а, искаме да знаем какво следва по-нататък. Трябва ни нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 година, каза Деян Дяков. От синдиката предупредиха, че митингът им е само началото кампания под надслов “Българската енергетика иска да работи” в защита на енергийната независимост на България и на работните места в “Марица изток”.

Необходим е механизъм, който да ни дава сигурност напред в годините, категоричен е Деян Дяков. Миньори и енергетици от комплекса вече не вярват на обещания, а настояват за конкретен документ за цялостната визия за развитието на енергетиката, както и за поемането на траен ангажимент по създаването на механизъм, чрез който да се компенсират загубите от въглеродните емисии, от които само за т.г. ТЕЦ-2 е загубила с близо 500 млн лв.

В декларация на синдикатите до председателя на НС Цвета Караянчева и до премиера Бойко Борисов се казва:“Последните опити за спасяването на комплекса „Марица изток“ от дълбокия финансов дефицит не будят доверие – от една страна се предлагат решения, които само ще доведат до прехвърлянето на проблема и върху стабилни дружества, а от друга се обсъждат действия, които са твърде отдалечени във времето.“

За петък, 30 ноември, след обяд е насрочена среща между президента Румен Радев и лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов по тази тема.