944 евро по-малко получава работник в Източна Европа от западния му колега

Работещите в Източна Европа получават 944 евро по-малко от западните им колеги. Това стана ясно на Европейска Конференция по колективното договаряне,организирана от Industriall Europe в Братислава, Словакия. Участници в проявата са над 200 синдикалисти от 31 страни в Европа. България е представена от Цветелина Милчалиева, председател на ФНСОЛП, председателят на миньорската федерация Валентин Вълчев, Красимир Кръстев от синдикат „Химия и индустрия“, Ренета Петрова от федерация „Металици“.

Без индустрия няма социална държава, беше едно от посланията на срещата. По време на дискусията беше представено изследване за ръста на работните заплати в Европа. Според данните на Industriall средните възнаграждения на континента растат номинално с 1,2 до 2,7 на сто през последните 10 години. България бе дадена за добър пример с 87 на сто ръст за последното десетилетие. Причината обаче е ниската база, поради която страната ни все още е с най-ниските заплати в Европейския съюз.
Според европейските синдикалисти има нужда от силен тласък на колективното договаряне на континента, тъй като това е единственият справедлив начин за увеличаване на възнагражденията и за разпределяне на благата между труда и капитала.

Социалният диалог и колективното договаряне са сърцевината на справедливия преход, обяви генералният секретар на Industriall Europe Люк Триангъл.
Вицепремиерът на Словакия Ричард Ражи обяви, че в страната му създадена специална дигитална платформа за колективното договаряне, в която всички параметри са обект на дискусия между социалните партньори.
Сред останалите теми, обсъждани на форума, бяха заетостта, изтласкването на работещите бедни под линията на бедността, засилване на секторното договаряне, търсенето на компромис в социалния диалог чрез дискусии и обмяна на мнения.