Вдигат заплатите на общинските служители в социалната сфера във Варна

С 10% ще бъдат увеличени възнагражденията на 356 служители в социалните звена на Община Варна. Ръстът на заплатите е част от договореностите в новия колективен трудов договор в сферата. Контрактът бе подписан днес в сградата на местната управа. Подписи под документа поставиха кметът на града Иван Портних и представители на КТ „Подкрепа” и Синдиката на българските учители.

С увеличението средното месечно възнаграждение на служителите в социалната сфера става 896 лева. Във фонд работна заплата за 2019-та са заложени 480 хил. лева повече спрямо изтичащата година. Запазват се и придобивките за допълнителни финансови стимули два пъти годишно-за коледните празници и за професионални празници. Те са в размер на една минимална работна заплата.

Кметът връчи и подписания колективен трудов договор, касаещ 775 служители в сферата на общинското здравеопазване. Според договорката се очаква през януари да бъде определен ръст на заплатите. В момента средното възнаграждение на заетите здравни работници в детските ясли е 805 лева, а в лекарските кабинети-1009 лева.