КНСБ приветства бързата реакция на министерство на енергетиката и КЕВР за цените на електроенергията на свободния пазар

КНСБ приветства бързата реакция на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и ръководството на КЕВР във връзка с цените на тока на свободния пазар. Само дни след заседанието на НСТС, на което КНСБ алармира за проблема, двете ведомства стартираха проверки на трите електроразпределителни дружества.

Министерство на енергетиката ще провери техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла. От страна на Регулатора ще бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на КЕВР. Предстоят и допълнителни мерки, които също ще помогнат за успокояването на кризисната ситуация.Надяваме се, че тези мерки ще успокоят цените на пазара, което беше едно от основните искания на КНСБ.

Реакцията на двете ведомства показва способността на държавните институции да реагират в кризисни ситуации, за да се ограничат възможностите за спекулативно поскъпване на основни стоки в разгара на зимния сезон.

По останалите предложения на Конфедерацията, представени на НСТС: Очакваме още в понеделник министерство на енергетиката да представи подготвения Национален план за климата и енергетиката
Този план е изключително важен, тъй като показва мястото на въглищната енергетика в енергийния микс на Българя. Очакваме мерки за запазване на комплекса “Марица Изток” и ТЕЦ “Марица Изток” 2 като основни елементи на нашата енергетика в дълъг хоризонт на планиране.

Текущата критична ситуация на пазара на електрическа енергия показват, че само държавните енергийни дружества могат да осигурят ефективност на предприеманите от държавните институции действия за успокояване на пазара.
КНСБ ще продължи да следи отблизо ситуацията на пазара на електроенергия и остава в готовност да предложи решения, съвместно с държавните институции.