КНСБ се обяви остро срещу правителствена позиция, нарушава права на работниците

КНСБ се обяви остро срещу позиция на МС по дело С – 762/18 на Съда на Европейския съюз.
В документа правителството приема, че България трябва да защитава пред Европейския съд тезата, според която незаконно уволнен работник, който после е бил възстановен на работа със съдебно решение няма право на платен годишен отпуск за времето от датата на уволнението до датата на възстановяването му на работа и при последващо прекратяване на трудовото правоотношение няма право на парично обезщетение за такъв неползван отпуск.
Управляващите трябва да си припомнят, че който сее вятър, ще жъне бури и че социалната среда не е блато, та да “джапаш в него с ботуши в името на нечии егоистични интереси”, заяви вицепрезидентът Чавдар Христов на брифинг в централата на синдиката.

Спopeд Koдeĸca нa тpyдa eднo лицe пpидoбивa пpaвo нa плaтeн гoдишeн oтпycĸ, ĸoгaтo e нaтpyпaлo нe пo-мaлĸo oт 8 мeceцa тpyдoв cтaж. Щoм имaш тpyдoв cтaж, ти ce пpизнaвa пpaвoтo нa oтпycĸ и ти ce тpyпa oтпycĸ – вceĸи мeceц пo ден, два, зa дa cтигне, в paмĸитe нa гoдинa, минимaлнaтa 20-днeвнa пpoдължитeлнocт нa плaтeния гoдишeн oтпycĸ, обясни вицепрезидентът на КНСБ.
Откакто съществува Кодекс на труда, правото на отпуск е производно от придобития трудов стаж, допълни националният секретар на КНСБ Величка Микова.

На фона на кризата за работна сила, бизнесът е променил отношението си към уволнението, смята зам.-председателят Чавдар Христов, но колкото и малко да са работниците, позицията на правителството е все така враждебна към пазара на труда и създава опасност за извоювани от години придобивки, които са залегнали в българското законодателство.

От КНСБ настояват приетата от правителството позиция да не се изпраща до Съда на Европейския съюз и да бъде обсъдена в спешен порядък със социалните партньори, за да бъде изпратено коректно становище.

По-големият проблем е, че с тези текстове се прави опит да бъдат заобикаляни законови разпоредби „през задния вход“, обяви Чавдар Христов. Той даде пример с аналогични права – тези за отпуските по време на майчинство.
Отдавна има съпротива у бизнеса, че по време на майчинство, жената не би следвало да има право на платен годишен отпуск. Никой не отчита, че Конституцията възлага на родителите отговорността за отглеждането и възпитанието им до определена възраст. Щом държавата следи през различни закони това, не е ли работа по заръка на държавата, попита Чавдар Христов?

Да се приглася на тези, чиито егоистични интереси диктуват ограничаване на социалните права, е най-малкото неуместно. Не изключваме да има и задкулисни разговори. Знаем как стоят нещата в политиката. Бием тревога и искаме да се обсъди въпроса и нашето мнение да се присъедини към това на правителството, без значение какво ще каже бизнесът. Ако допуснем злото сега да се качи на миндера, после ще се качи и по-нагоре, каза още вицепрезидентът на КНСБ.

 

Цялото становище на КНСБ виж тук