Д-р Иван Кокалов пред БТВ: Аз съм за оставането на зимното часово време

Аз съм за оставането на зимното часове време. То е всъщност е астрономическото и е свързано с биоритмите в човешкия организъм. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по БТВ д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ. По думите му трябва да се фиксираме върху здравето на хората и работоспособността им. „От смяната на времето се увеличават стресът, депресиите, случаите с инсулт и инфаркти”, коментира той.

„Догодина трябва да кажем върху кое време ще фиксираме стрелките си. Важно е да не го направим в последния момент, а да използваме ефективно времето от една година, за да проучим какви са реалните обществени нагласи. Важно е и да се обясни добре на хората какво означава едното и другото време”, коментира в предаването Тази сутрин Ани Алашка от Българска стопанска камара.

В неделя местим стрелките на часовника с един час напред, за да влезем в крак с лятното часово време. Междувременно, с голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи предложението на ресорната комисия по транспорт и туризъм за премахване на сезонната промяна на часовото време през 2021 г.

В българската анкета участваха около 17 000 души. Според социологическо проучване 47% от българите предпочитат да остане зимното часово време. Близо 32% от анкетираните обаче бяха за постоянно лятно часово време. Много експерти тогава заявиха, че допитването не е представително и обективно, защото хората нямат ясна представа за реалните ефекти от едното и другото часово време.