MASTERCLASS WORK 4.0 препълни аулата на Русенския университет

MASTERCLASS WORK 4.0 препълни аулата и на Русенския университет. Учебното заведение беше петият ВУЗ, в който лидерът на КНСБ Пламен Димитров представи визията си за дигитализацията и влиянието й върху пазара на труда. Преди него, той говори пред препълнени студентски зали в София, Пловдив, Благоевград и Варна.

В лекцията участваха социалният министър Бисер Петков, народният представител Светлана Ангелова, зам-образователният министър Петър Николов, а модератор беше ректорът на университета чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.

За съжаление България е на последно място по дигитални умения в ЕС. Това ни тревожи, но ни дава и възможност да поискаме допълнителни европейски средства за следващите пет години, заяви в Русе Пламен Димитров..

Според лидера на КНСБ средствата за повишаване на уменията трябва да бъдат насочени към всички 3 млн. български работници и служители. „Европейската комисия отделя 8 млрд. евро за дигитално образование и дигитални компетентност в ЕС. Смятам, че ние сме най-нуждаещи се. Трябва да мобилизираме своите усилия и да поискаме поне 500-600 млн. от този фонд. Като добавим и нашето финансиране от европейските програми за следващия период, мисля, че една програма за 5 години на стойност 1 млрд.евро е съвсем постижима, за да издигне на качествено ново ниво дигиталните умения на българския работник и служител. Това ще ни направи конкурентоспособни и нашите предприятия ще могат привлекат инвеститори, които са ни нужни, за да дават добри заплати“, коментира още лидерът на КНСБ.